21 Μαΐου 2011

Flipped [Πρώτη Αγάπη] review

image

Όταν ένας βετεράνος σκηνοθέτης βλέπει να χάνει το touch που τον έκανε διάσημο και δημιούργησε κάποιες εξαιρετικές, σχεδόν κλασσικές ταινίες, η καλύτερη λύση είναι να γυρίσει πίσω σε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα. Αυτό έκανε και ο Rob Reiner, σκηνοθέτης, μεταξύ άλλων, των Stand by Me και When Harry Met Sally και γύρισε πίσω, πιο συγκεκριμένα στις αρχές της δεκαετίας του 60 για να μας διηγηθεί μια απλή και τρυφερή ιστορία.

image

Ο 7χρονος Bryce μετακομίζει με την οικογένειά του απέναντι από την συνομήλικη Juli. Η μικρή τρελαίνεται, μαγεύεται από τον Bryce και του γίνεται…κολιτσίδα, κάτι που φυσικά δεν αρέσει στον Bryce αφού γίνεται ο περίγελος των φίλων του. Τα χρόνια περνάνε, ο Bryce κάνει τα πάντα για να ξεφορτωθεί την Juli αλλά αυτή περιμένει το πρώτο της φιλί.. Η πλήρης απαξίωση του Bryce κάποια στιγμή την απογοητεύει και παρά τη λατρεία της, βλέπει ότι δεν είναι το τέλειο αγόρι που πίστευε. Μέχρι που οι ρόλοι αλλάζουν, γιατί όπως είναι γνωστό, όσο μας φτύνετε τόσο κολλάμε, και ξαφνικά ο Bryce όταν βλέπει να χάνει την Juli, είναι αυτός που θα κάνει τα πάντα για να την ξανακερδίσει.

Ναι, και κατά βάθος και κατά πλάτος, το Flipped είναι μια «παιδική» ταινία, αλλά από πότε αυτό είναι κακό; Η αθωότητα αλλά όχι χαζομάρα, η παιδική αγαρμποσύνη μπροστά στο άλλο φύλο, το στίγμα ενός «καθυστερημένου» συγγενή, οι κοινωνικές διαφορές και όλα αυτά στην συντηρητική δεκαετία του 60 είναι μόλις λίγα από τα ζητήματα με τα όποια ασχολείται το σενάριο, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της.

image

Ο Reiner αξιοποιεί πλήρως τους γλυκύτατους πρωταγωνιστές του και μας τους παρουσιάζει με τρόπο που δε μπορούμε παρά να συμπάσχουμε. Χρησιμοποιώντας την τεχνική της αναπαραγωγής της ιστορίας εναλλάξ από τα δύο παιδιά, βλέπουμε με έναν πραγματικά αστείο τρόπο το πόσο διαφορετικά σκέφτονται, αλλά και ότι μάλλον δεν αλλάζουν και ιδιαίτερα τα πράγματα όσο μεγαλώνουμε. Με έντονους παστέλ χρωματισμούς, ζωγραφίζει μια σχεδόν ουτοπική κοινωνία αφού έτσι θα πρέπει να μοιάζει μέσα από τα παιδικά μάτια.

Αλλά και τα δύο παιδιά, η 14χρονη Madeline Carroll και ο 15χρονος Callan McAuliffe είναι εξαιρετικά επιλεγμένοι ώστε να ταιριάζουν στην μικρή ουτοπία του Reiner, χωρίς να γίνονται ενοχλητικοί από την «υπερβολική ομορφιά». Εξίσου καλοί και ενήλικοι συμπρωταγωνιστές τους Rebecca De Mornay, Aidan Quinn, Penelope Ann Miller και John Mahoney. Μικρές παραφωνίες ο υπανάπτυκτος σεναριακά χαρακτήρας του Anthony Edwards και η επιτηδευμένα γλυκανάλατη μουσική που προσπάθησε να αντιγράψει την αντίστοιχη του Stand By Me αλλά το μόνο που κατάφερε είναι να αποτύχει παταγωδώς.

image

Εντάξει, το Flipped ίσως δεν άξιζε κάποιο Όσκαρ, ίσως απλά καταλήξει μία από τις ταινίες που θα χαζεύουμε τα Κυριακάτικα μεσημέρια στη τηλεόραση αλλά δεν επιδιώκει κάτι περισσότερο και το κάνει με τον πιο ευγενικό τρόπο.

7/10

 

2 σχόλια:

  1. με κέρδισε όχι τόσο η ιστορία, αλλά τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών. Θα ήθελα να τη νοικιάσω :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είδα την ταινία λαι ηταν εξαιρετική την νοίκιασαν και την είδα 6 φορες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails