14 Μαΐου 2011

And Soon the Darkness [Και Ξαφνικά Σκοτάδι] review

image

Εντάξει, παραδεχτείτε το, δεν είναι ντροπή. Κανείς από τους ομοφύλους μου δε θα πάει να δει το And Soon the Darkness για τις ποιοτικές ερμηνείες, την έντονη δράση και το σασπένς. Μπορεί όλοι να ελπίζουμε ότι θα υπάρχουν και αυτά αλλά το πρωταγωνιστικό δίδυμο Amber Heard - Odette Yustman (νυν Odette Annable λόγω του γάμου με τον Dave Annable) είναι κατά κύριο, και πιθανότατα μοναδικό λόγο, η αφορμή για να παρακολουθήσει ο κάθε άρρεν την ταινία του Marcos Efron.

Η Stephanie και η Ellie είναι δυο φίλες που με τον ποδηλατικό σύλλογο ταξιδεύουν στην Αργεντινή. Η δυο τους ξεκόβουν από το γκρουπ και αποφασίζουν να κάνουν τουρισμό και…τρέλες σε ένα μικρό χωριό. Όλα πάνε υπερβολικά κατ’ ευχήν, σε βαθμό να χάσουν το πρωινό και μοναδικό λεωφορείο και να αναγκαστούν να μείνουν στο μικρό χωριό. Μην έχοντας κάτι καλύτερο να κάνουν εξερευνούν τις γύρω μαγευτικές τοποθεσίες. Ένα μικρό καβγαδάκι κάνει την Stephanie να αφήσει την Ellie να…λιάζεται και αυτή να φεύγει νευριασμένη. Πριν προλάβει να απομακρυνθεί λίγο, το μετανιώνει, επιστρέφει και η Ellie έχει εξαφανιστεί. Με τη βοήθεια του Calvo (όχι του Toni!), του αστυνομικού της περιοχής αλλά και του Michael, ενός μυστήριου αμερικάνου που τυχαίνει να βρίσκεται όλο στο δρόμο των κοριτσιών, η Stephanie ξεκινήσει την έρευνα για να βρει ποιος πήρε τη φίλη της.

image

Η κλασική συνταγή, τουρίστριες σε ξένη, ελαφρώς τριτοκοσμική χώρα μπλέκουν σε θανατηφόρους μπελάδες λόγω της βλακείας τους, επαναλαμβάνεται σε μια ακόμα ταινία. Αν έχει δει το Turistas, ξέρετε ΑΚΡΙΒΩΣ τι να περιμένετε. Ανελέητα ζουμ στους γλουτούς των καλλίγραμμων πρωταγωνιστριών, οι οποίες εντελώς κατά τύχη φοράνε οτιδήποτε βρήκαν με ελάχιστη ποσότητα υφάσματος, μια μεγάλη εισαγωγή και ένα αιματηρό φινάλε. Αυτά τουλάχιστον περιμένει ο αδαής θεατής, που ελπίζει σε κάτι, έστω λίγο καλύτερο από το Turistas (οι ομοιότητες των δύο είναι εξόφθαλμες και δε γίνεται να μη συγκριθούν).

Όμως, ο σκηνοθέτης Marcos Efron αλλά και οι σεναριογράφοι, κατάφεραν να μας παρουσιάσουν κάτι, αν είναι δυνατόν, πολύ - μα πολύ χειρότερο. Αν αφαιρέσουμε την πλήρη απουσία οποιασδήποτε έκπληξης σε όλη τη ταινία, αφού ούτος ή άλλος δε περιμέναμε κάτι περισσότερο, το μεγαλύτερο σφάλμα σε μια ταινία διάρκειας λιγότερο από 90 λεπτών, είναι η σχεδόν 70λεπτη εισαγωγή! Το πρώτο μισάωρο απλά παρακολουθούμε τις κοπέλες να διασκεδάζουν, το επόμενο εικοσάλεπτο εξαφανίζεται η Ellie και η Stephanie χάνει το μπούσουλα τριγυρνώντας στα μέρη που βρισκόταν μπας και τη βρει και πρέπει να περιμένουμε να περάσει η πρώτη ώρα για να αρχίσει η ταινία να έχει μια κάποια υποτυπώδη ένταση, αφού θρίλερ και τρόμος είναι δυο λέξεις που μόνο θεωρητικά υπήρχαν στο σενάριο. Ακόμα και αυτό το φινάλε όμως είναι κάκιστα σκηνοθετημένο, όπως άλλωστε και ολόκληρη η ταινία, με αποτέλεσμα να βαρεθείτε ακόμα περισσότερο και να παίζετε με το ρολόι σας ανυπομονώντας πότε θα τελειώσει. Κερασάκι στη τούρτα, η πραγματικά ελεεινή ερμηνεία (ο θεός να την κάνει) της πανέμορφης μεν, ατάλαντης δε Odette Yustman.

image

Δε το πιστεύω ότι θα μπορούσα να το προτείνω σε κάποιον, αλλά πραγματικά αντί να πετάξετε τα λεφτά και τα λεπτά σας στα οπίσθια των Yustman- Heard, δείτε καλύτερα το, έστω και λίγο καλύτερο Turistas.

2,5/10

 

1 σχόλιο:

Related Posts with Thumbnails