29 Ιουνίου 2011

Water for Elephants [Νερό για Ελέφαντες] review

image

Από τις περιπέτειες φαντασίας και τα ζόμπι, στην Αμερική του ’30 και σε ένα ρομαντικό δράμα με φόντο τα περιοδεύοντα τσίρκο της εποχής. Υπερβολικά μεγάλη αλλαγή για τον σκηνοθέτη Francis Lawrence που μετά το Constantine και I Am Legend, μας παρουσιάζει το Water for Elephants.

Ο Jacob είναι γιος μιας οικογένειας Πολωνών μεταναστών που ζει στην Αμερική την εποχή της ύφεσης και ποτοαπαγόρευσης. Σπουδάζει κτηνίατρος αλλά λίγο πριν πάρει το πτυχίο τους μαθαίνει ότι οι γονείς του σκοτώθηκαν αφήνοντάς του μόνο υποθήκες και από τις αίθουσες των πανεπιστημίων βρέθηκε με μια βαλίτσα στο χέρι να προσπαθεί να βρει τη μοίρα του. Ο δρόμος του τον φέρνει στο περιοδεύων τσίρκο όπου με τη βοήθεια ενός ομοεθνή του αλλά και τις κτηνιατρικές του γνώσεις καταφέρνει να βρει δουλειά. Ο σκληρός ιδιοκτήτης August κάνει τα πάντα για να κρατήσει το τσίρκο ανοιχτό βασανίζοντας ζώα αλλά και ανθρώπους. Ο Jacob όμως κάνει το λάθος να ερωτευθεί την Marlena, το αστέρι του τσίρκου και σύζυγο του August και θα το πληρώσει.

image

Ένα ελαφρύ δραματάκι μέσα στο καλοκαίρι είναι όντως μια καλή λύση και το Water for Elephants πετυχαίνει το στόχο του αλλά με πολλά, πολλά αλλά. Τα προβληματάκια βρίσκονται σχεδόν παντού και αρχίζοντας από το σενάριο, η ταινία έχει μια πολύ εισαγωγή με τον Hal Holbrook να διηγείται ξεκινάει τη διήγηση της ζωής του σαν ηλικιωμένος Jacob και ξαφνικά η φωνή του Holbrook ως αφηγητής, αντικαθίσταται από τη φωνή του Robert Pattinson, πρώτο τραγικό λάθος. Η ζωή του νεαρού Jacob, οι φιλοδοξίες του, το τραγικό ατύχημα που τον αφήνει στο δρόμο και το τσίρκο που βρέθηκε στο διάβα του είναι όλα τόσο απλά αλλά και τόσο ουσιώδη και καλογυρισμένα, μια πραγματικά ιδανική εισαγωγή. Η εισαγωγή του August σαν χαρακτήρας είναι η πιο αμφιλεγόμενη της ταινίας αφού από τη μία ο Christoph Waltz είναι για ακόμα μια φορά εξαιρετικός στο ρόλο του «κακού» κλέβοντας την κάθε σκηνή που συμμετέχει, αλλά από την άλλη η ανάπτυξη του χαρακτήρα του είναι η χειρότερη δυνατή με αποκορύφωμα την εντελώς αδιανόητη «αδυναμία» που δείχνει στον Jacob. Μας παρουσιάζεται ως σκληρός, άκαρδος, άνθρωπος που θα κάνει τα πάντα, θα χτυπήσει, θα απειλήσει, θα σκοτώσει για να λειτουργήσει το τσίρκο του και χωρίς κανέναν σχεδόν λόγο, και ενώ αρχικά έχει διατάξει να τον πετάξουν από το τρένο, παίρνει τον Jacob σχεδόν ως προστατευόμενό του, τον εμπιστεύεται παρά την ανυπακοή του, ακόμα και με την ίδια του τη γυναίκα. Περνώντας και στη σύζυγο Marlena, εδώ το πρόβλημα ξεκίνησε ακόμα πιο νωρίς αφού η επιλογή της Reese Witherspoon μοιάζει εντελώς αποτυχημένη. Αν και ερμηνευτικά τα καταφέρνει άκρως ικανοποιητικά, δε πείθει ούτε λεπτό ως το αντικείμενο του πόθου ενός πολύ μικρότερού της άντρα που θα κατέστρεφε τη ζωή του για να τη σώσει και η παντελής απουσία χημείας μεταξύ Witherspoon και Pattinson ουσιαστικά αυτοακυρώνει το ρομαντικό σκέλος της ταινίας.

image

Τα προβλήματα του Water for Elephants είναι κυρίως προπαρασκευαστικά, στο casting, στην σεναριακή ανάπτυξη των χαρακτήρων αφού τεχνικά η ταινία είναι πραγματικά εξαιρετική με πολύ καλή σκηνοθεσία και ερμηνείες από το σύνολο των παραγόντων της. Μπορεί το ρομαντικό κομμάτι της ταινίας να είναι εντελώς αποτυχημένο αλλά το ανθρώπινο, η σχέση του Jacob με τους υπόλοιπους υπαλλήλους του τσίρκου, με τα ζώα και κυρίως την αγαθή ελεφαντίνα Rosie, ακόμα και η ζωή ενός τέτοιου είδους τσίρκου την εποχή εκείνη, είναι, ίσως όχι πρωτότυπη, αλλά σίγουρα άκρως ενδιαφέρουσα και άρτια εκτελεσμένη.

5,5/10

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails