30 Ιανουαρίου 2011

The Tourist review

image

Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για τα κάποτε κραταιά ονόματα του Hollywood που αρχίζουν να βαλτώνουν. Ανάμεσα σ’ αυτούς είναι και οι πρωταγωνιστές του Τουρίστα, Johnnie Depp και Angelina Jolie με τον Depp να κάνει επιτυχίες χωρίς όμως να παίρνει κάποιο ρίσκο παίζοντας συνεχώς τον “τρελό του Burton” ή τον Jack Sparrow και τη Jolie να βρίσκεται στην ηλικία που η εκθαμβωτική ομορφιά αρχίζει να χάνεται και πρέπει να (ξανά)αποδείξει ότι μπορεί να κάνει τα πάντα, από την Evelyn Salt μέχρι την Christine Collins. Μπορεί άραγε ο Τουρίστας να τους ξανακάνει superstars;

image

Ο Frank Tupelo είναι ένας ανυποψίαστος δασκαλάκος μαθηματικών από το Wisconsin που ταξιδεύει με τρένο από το Παρίσι στη Βενετία. Η εκθαμβωτική και μυστηριώδης Elise Ward τον πλησιάζει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και “παίζοντας” μαζί του τον μπλέκει στα δίχτυα της. Αν και οι δρόμοι τους χωρίζουν στη Βενετία, λίγο αργότερα ο “αθώος” Frank ξαναπέφτει πάνω στην Elise που τον καλεί στο υπερπολυτελές δωμάτιό της. Δε μπορεί να πει όχι σε μια τέτοια πρόταση, δεν αργεί όμως να καταλάβει ότι ο ρόλος του είναι να “παίξει” ή τουλάχιστον να νομίζουν οι άλλοι ότι είναι ο Alexander Pierce, ο μεγάλος έρωτας της Elise που όμως τον κυνηγάει η Interpol και ένας Ρώσος μαφιόζος. Αν και ο Frank αντιλαμβάνεται το παιχνίδι της Elise, τον έχει γοητεύσει τόσο που το παίζει ακόμα και όταν τα πράγματα αρχίζουν να μπερδεύονται. Ποια είναι η Elise και ποιος ο Frank, ποιος ο Alexander και γιατί τον κυνηγάνε;

image

Ο Τουρίστας δεν είναι μια κωμική περιπέτεια όπως για παράδειγμα το Knight and Day με το οποίο είχε συγκριθεί πριν τη κυκλοφορία του. Είναι μια ρομαντική ταινία με πινελιές μυστηρίου, χιούμορ και δράσης. Δε θα δείτε εντυπωσιακές σκηνές δράσης παρά ελάχιστες και ιδιαίτερα κακοχορογραφημένες, λες και γυρίστηκαν σε αργή κίνηση. Δε θα παρακολουθήσετε αστείες καταστάσεις, παρά μόνο κάποιες ειρωνικές στιγμές που σκοπό έχουν όχι να προκαλέσουν το γέλιο αλλά να δώσουν βάθος στους χαρακτήρες. Αυτό που θα δείτε είναι, το πρωταγωνιστικό δίδυμο σε ιδιαίτερα καλή φόρμα, να εντυπωσιάζει με τη χημεία τους, τον Depp στον πρωτόγνωρο ρόλο του καλοκάγαθου, λίγο αθώου δασκαλάκου που μπλέκεται στα δίχτυα της πανέμορφης femme fatale Jolie που χωρίς να σηκώνει ούτε το μικρό της δαχτυλάκι μας πείθει ότι αν ερχόταν αυτή η γυναίκα μπροστά μας, πιθανότατα θα την πατούσαμε και μεις και θα την αφήναμε να μας παρασύρει στο επικίνδυνο παιχνίδι της.

Τι γίνεται όμως σεναριακά, γιατί όπως προείπα η ταινία δε βασίζεται στη δράση της με σκηνές “υπερπαραγωγές” παρά μόνο στο πρωταγωνιστικό της δίδυμο και στα εκπληκτικά φυσικά σκηνικά της Βενετίας. Εκεί δυστυχώς ο Τουρίστα μπάζει νερά από παντού. Εξ’ αρχής η ιστορία είναι ιδιαίτερα μικρής διάρκειας και μερικά από τα twists που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ταινίας, κυρίως οσ’ αναφορά τη πραγματική ταυτότητα των ηρώων είναι λίγο πολύ αναμενόμενα αλλά κυρίως το μεγάλο plot twist του τέλους, μοιάζει λίγο παράταιρο με μόνο σκοπό το στιγμιαίο εντυπωσιασμό αφού ουσιαστικά αλλοιώνει ότι τη ταυτότητα του φιλμ.

image

Δε μπορώ να πω ότι ο Τουρίστας έχει κάτι που ξεχωρίζει αρνητικά κάτι που το κάνει σχετικά ευχάριστο στη παρακολούθησή του, αλλά η μετριότητα κυριαρχεί. Μπορεί η χημεία των πρωταγωνιστών να είναι εμφανής αλλά δεν έχουν σενάριο για να την αναπτύξουν, οι σκηνές δράσης που θα έπρεπε να ανεβάσουν την ένταση μια σχετικά αργής ταινίας, είναι νυσταλέες και τα διάφορα σεναριακά ευρήματα ώστε να αυξηθεί το ενδιαφέρον είναι μάλλον ερασιτεχνικά. Η παρακολούθηση του Johnnie Depp ως πειθήνιο όργανο της Jolie είναι το μεγαλύτερο ατού της αλλά η απειρία του πολυβραβευμένου Florian Henckel von Donnersmarck στο σενάριο και τη σκηνοθεσία σε ένα τέτοιο project είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

5/10

 

1 σχόλιο:

  1. προχθες λοιπον ειμαι σε μια παρεα που λεει να παμε να δουμε την ταινια. Βασικα οχι. Ειπανε να δουμε τον Μαυρο Κυκνο (αλλα δεν εχει ερθει ακομα εδω..γκρρρρρ).
    Τους απαντησα λοιπον οτι παιζει τον Τουριστα, αλλα δεν τρελλενομαι να παω να το δω, γιατι κατι εκει με χαλαει. Και ξερεις οτι λατρευω Ντεπ επειδη... λατρευω Burton, οπως επισης λατρευω Τζολι, ε, επειδη ειμαι αμντρας!
    τλκ, μετα απο την κριτικη σου, ακομα εχω την απορια :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails