15 Μαΐου 2010

The Messenger review

messenger Φαίνεται ότι τα κακά παιδιά του Hollywood άρχισαν να βάζουν μυαλό. Τα αποτελέσματα είναι αδιαμφισβήτητα θετικά και για τους ίδιους αλλά και για εμάς γιατί ξαναβλέπουμε ηθοποιούς όμως ο Robert Downey Jr και ο Woody Harrelson να ερμηνεύουν ρόλους όπως λίγοι μπορούν. Η επιβεβαίωση για την συνεχή ανοδική πορεία του τελευταίου είναι η πρόσφατη υποψηφιότητα του για β’ ανδρικό ρόλο στη ταινία του Oren Moverman, The Messenger.

the_messenger03 Ο Ισραηλινός σεναριογράφος της βιογραφίας του Bob Dylan, I'm Not There, αναβαθμίζει το ρόλο του αναλαμβάνοντας και τη σκηνοθεσία μιας ιστορίας δύο βετεράνων στρατιωτικών που έχουν το ρόλο των “αγγελιοφόρων του θανάτου”. Ο Will Montgomery μετά από τη θητεία του στο Αφγανιστάν γυρνάει στη πατρίδα ως ήρωας αλλά λόγο ενός τραυματισμού στο μάτι του δίνεται ως πόστο, αυτό του αγγελιοφόρου συλλυπητηρίων. Μαζί με τον “παλιό” Tony Stone έχουν τη τραγική ευθύνη να ενημερώνουν τους συγγενείς των πεσόντων στρατιωτών για το θάνατό τους με όσο το δυνατό πιο αυστηρό και “στρατιωτικό” τρόπο. Φυσικά μόνο ευχάριστο δεν είναι αυτό το πόστο για τον μάχιμο Will αλλά μέσα από μια δύσκολη σχέση με τον Tony προσπαθεί να συνεχίσει τη ζωή του έχοντας να αντιμετωπίσει τα μεταπολεμικά τραύματα αλλά και την high school sweetheart Kelly, η οποίο κατά τη θητεία του, συνέχισε τη ζωή της με κάποιον άλλον. Το αναπάντεχο όμως σε αυτή τη πορεία είναι η περίεργη σχέση που αναπτύσσει με τη χήρα ενός από τους πεσόντες στην οποία πήγε να ανακοινώσει το θάνατο του συζύγου της.the_messenger04

Στην καρδιά της ταινία βρίσκουμε τη προσπάθεια ενός μάχιμου στρατιωτικού που μετά από  ένα ατυχές συμβάν γυρνάει στο σπίτι του, τιμημένος από τη πατρίδα αλλά όχι και από τον εαυτό του, προσπαθώντας να ξεπεράσει τα προσωπικά του βιώματα. Το περιτύλιγμα του “angel of death” όπως χαρακτηρίζεται το πόστο του είναι μια πολύ έξυπνη σεναριακή ιδέα που αποδίδει και τονίζει τη ψυχολογική κατάσταση του ήρωα φέρνοντάς τον σταδιακά στη κατάρρευση. Το δεύτερο όμως σεναριακό εύρημα της σχέσης του με μια χήρα κάποιου άλλου στρατιώτη, εκτός ότι δε γίνεται εύκολα πιστευτή, έχει το επιπλέον μειονέκτημα του miscast της Samantha Morton που παρά το απίστευτο ταλέντο της, δε μπορεί να πείσει στο ρόλο της γυναίκας που θα έλξει τόσο πολύ και τόσο “ένοχα” έναν νεαρό στρατιωτικό. Το σχεδόν καταστροφικό για τη ταινία είναι ότι σπαταλιέται υπερβολικά πολύς χρόνος σε άβολα βλέμματα και διαλόγους μεταξύ του Will και της Olivia που κουράζει αδικαιολόγητα σε σημείο να ξεχνάς ότι το Messenger είναι μια πραγματικά καλή ταινία.

the_messenger11 Το The Messenger είναι μια δραματική αλλά όχι δακρύβρεχτη μεταπολεμική ιστορία, με εξαιρετικές ερμηνείες από τους Woody Harrelson, Ben Foster, Samantha Morton αλλά και από τους Steve Buscemi και Jena Malone σε μικρότερους ρόλους και μια δεμένη σκηνοθετική ματιά που όμως χάνει μεγάλο μέρος από τη γοητεία της λόγω μιας από τις υποιστορίες και της επιλογής της ταλαντούχας μεν, αταίριαστης δε Morton.

 

6,5/10

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails