6 Μαΐου 2010

Daybreakers review

daybreakers_ver5 Πριν μερικά χρόνια έκανε την εμφάνιση του σε DVD η Αυστραλιανή ταινία Undead των Γερμανών αδερφών Spierig που χωρίς να κάνει μεγάλη επιτυχία, η χιουμοριστική οπτική που χρησιμοποίησαν σε συνδυασμό με τη καλλιτεχνική ομορφιά που κατά κύριο λόγο οφειλόταν στην προϋπηρεσία τους στα ειδικά εφέ, έστρεψε τα βλέμματα πάνω τους και σήμερα, επτά χρόνια μετά επιστρέφουν με μια παρόμοιας αισθητικής ταινία αλλά τελείως διαφορετικού ύφους.

Βρισκόμαστε στο 2019 και και οι βρικόλακες έχουν γίνει το κυρίαρχο είδος στο πλανήτη. daybreakers09Χωρίς να δίνει λεπτομέρειες ως το πως κατάφεραν να φτάσουν σε  τέτοια εξάπλωση, αποτελούν πια το 95% του γήινου πληθυσμοί με το χρησιμοποιώντας τον υπόλοιπο ανθρώπινο πληθυσμό σαν “φυτείες αίματος”. Το πρόβλημα της μείωσης των ανθρώπων και κατ’ επέκταση του αίματος φέρνει το κόσμο σε κρίση κάνοντας τους βρικόλακες πολίτες να στραφούν στον κανιβαλισμό και τις εταιρίες να προσπαθούν κα κατασκευάσουν αντικατάστατα αίματος και τα ταυτόχρονα να κυνηγάνε μανιωδώς και τον τελευταίο “ζωντανό”. Σε μια τέτοια εταιρία εργάζεται και ο Edward Dalton βάζοντας να δυνατά του για να καταφέρει να κατασκευάσει το συνθετικό αίμα στη προσπάθειά του, όχι μόνο να λυθεί το πρόβλημα τροφής της φυλής του αλλά και να μην αφανιστούν οι άνθρωποι, μιας και μετατράπηκε σε βρικόλακα παρά τη θέλησή του. Στη προσπάθειά του βρίσκει πολύτιμή βοήθεια από δύο ανθρώπους, την Audrey και τον Lionel που του λένε ότι έχουν κάτι πολύ καλύτερο από απλά συνθετικό αίμα…

Όσοι περιμένατε να δείτε μια ταινία στυλ Blade, ξεχάστε το. Το trailer αν και δεν επιδεικνύειdaybreakers13 ιδιαίτερα τη δράση, δεν αποκαλύπτει ότι η ταινία μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί εναλλακτικό δραματικό horror. Αν μπορούσα να το παρομοιάσω με κάποιο, αυτό, κυρίως από θέμα ατμόσφαιρας και ρυθμού, θα ήταν κάτι ανάμεσα σε Gattaca και I Am Legend , παίρνοντας το θέμα του υποσιτισμού των vampires σε συνδυασμό με την εξολόθρευση του ανθρώπινου γένους, πολύ σοβαρά, ίσως υπερβολικά σοβαρά. Mπορεί να μη θέτει βαθιά φιλοσοφικά ερωτήματα αλλά δημιουργεί μια βαριά υποβλητική ατμόσφαιρα που επιτυγχάνεται με το σωστό τρόπο αλλά την ίδια στιγμή δεν ταιριάζει στο θέμα που διαπραγματεύεται με αποτέλεσμα να γίνεται, αν όχι κουραστικό, σίγουρα απογοητευτικό μιας και, κακά τα ψέματα, όταν βλέπεις το trailer και τα posters περιμένεις να δεις κάτι πιο δυνατό. Ουσιαστικά δεν υπάρχουν σκηνές vampire δράσης εκτός από δύο κυνηγητά μικρής διάρκειας και έντασης και μερικές μερικές σκηνές splatter που εντείνουν την βαριά ατμόσφαιρα αλλά αν δεν είναι η πρώτη ταινία με βρικόλακες ή ζόμπι, σίγουρα θα έχετε ξαναδεί κάτι παρόμοιο.

daybreakers17 Με τους εξαιρετικούς Ethan Hawke και Willem Dafoe στους πρωταγωνιστικούς ρόλους μαζί με τους λιγότερο γνωστούς αλλά εξίσου καλούς Claudia Karvan, Isabel Lucas και τον γνωστό καρατερίστα Sam Neill, οι αδερφοί Spierig δημιουργούν μια αρκετά ενδιαφέρουσα ταινία που μπορεί να μη προκαλεί τη διασκέδαση που θα περιμέναμε αλλά προσφέρει μια διαφορετική οπτική σε μια ενδιαφέρουσα τροπή μιας λίγο-πολύ γνωστής ιστορίας.

 

5,5/10

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails