3 Ιανουαρίου 2011

The Town review

image

Πριν από λίγα χρόνια, ο Ben Affleck είχε εκπλήξει τους πάντες με την απόφασή του να σκηνοθετήσει το Gone Baby Gone, για το οποίο και βραβεύτηκε πολλάκις ως πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης. Αυτή τη φορά, έχοντας χάσει το το στοιχείο του αιφνιδιασμού αναλαμβάνει το The Town, ακόμη μία ταινία βασισμένη σε βιβλίο, κάνοντας όμως το λάθος να βάλει για πρωταγωνιστή τον εαυτό του.

Η Βοστώνη και πιο συγκεκριμένα το Charlestown, είναι μια περιοχή που η ληστεία τραπεζών είναι επάγγελμα, είναι παράδοση που πάει από πατέρα σε γιο. Οι Doug, James, Gloansy και Desmond είναι μια συμμορία που ληστεύουν τράπεζες και θωρακισμένα οχήματα. Η τελευταία ληστεία δε πάει ακριβώς όπως υπολογίζουν και αναγκάζονται να πάρουν την Claire, διευθύντρια της τράπεζας, ως όμηρο και να την ελευθερώσουν λίγο αργότερα. Ο James, είναι ο πιο πωρωμένος, ο πιο βίαιος, αυτός που πυροβολεί στο ψαχνό αν κάποιος του πάει κόντρα ανησυχεί ότι η απελευθέρωση της Claire θα τους βάλει σε μπελάδες, έτσι ο Doug, αναλαμβάνει να την παρακολουθεί για να ανακαλύψει αν ξέρει κάτι που μπορεί να τους ενοχοποιήσει. Όμως Doug και Claire γνωρίζονται και μια περίεργη σχέση ξεκινάει, χωρίς φυσικά την τελευταία να ξέρει ότι ο Doug είναι ο άνθρωπος που την απήγαγε. Το FBI με επικεφαλή τον πράκτορα Frawley προσπαθεί να ανακαλύψει τους τέσσερεις ληστές ενώ ο Doug παίρνει την σημαντικότερη απόφαση και αποφασίζει να αλλάξει τη ζωή του με την Claire, όμως είναι ήδη μπλεγμένος πολύ βαθιά…

image

Το The Town βασίζεται στη νουβέλα του Chuck Hogan, Prince of Thieves. Η αρχική κόπια της ταινίας ήταν σχεδόν τέσσερις ώρες μιας και το βιβλίο δεν ήθελε απλά να πει μια ιστορία με κλεφτές και αστυνόμους αλλά να τονίσει το πραγματικό γεγονός της τεράστιας εγκληματικότητας στο Charlestown αλλά και της ιδιότυπης σχέσης του Doug και της Claire. Το αποτέλεσμα που βλέπουμε εμείς στις οθόνες μας πέρασε από εκτεταμένο μοντάζ αφαιρώντας οποιαδήποτε σημαντική μεν, αλλά χρονοβόρα λεπτομέρεια ώστε να φτάσει στα, και πάλι αρκετά 150 λεπτά. Ακόμα όμως και έτσι, τα γεγονότα που παρακολουθούμε είναι λίγα για να γεμίσει αυτό το χρόνο και το επίθετο, ο χαρακτηρισμός που πλημυρίζει το μυαλό μου όσο την έβλεπα ήταν, Φλύαρη.

Φλύαρη αλλά όχι και βαρετή. Αυτό όπως που καταφέρνει ο Affleck πραγματικά δε μπορεί να μην εντυπωσιάσει αφού χωρίς ιδιαίτερη δράση, αλλά ούτε ιδιαίτερη πρόοδο της ιστορίας, το The Town δε κουράζει παρά ελάχιστα. Ιδιαίτερα στρωμένη σκηνοθεσία, χωρίς εξωτικά Χολιγουντιανά εφέ, υποτονικός αλλά σταθερός ρυθμός, ο Affleck με μόλις δύο ταινίες στο ενεργητικό του μοιάζει ήδη βετεράνος. Αυτό όμως δεν ακυρώνει το δεδομένο ότι τελικά βλέπεις μια ακόμα heist movie και μάλιστα με υπεραπλουστευμένα βασικά στοιχεία του είδους όπως η οργάνωση των ληστειών χωρίς αυτά να αναπληρώνονται με κάποιο τρόπο.

image

Το μεγαλύτερο λάθος όμως βρίσκεται στην απόφαση του Affleck να αναλάβει το πρωταγωνιστικό ρόλο. Πρέπει να παραδεχτώ ότι δεν είναι τόσο κακός αλλά απέναντι στους εξαιρετικούς Jeremy Renner, Rebecca Hall και Jon Hamm, πραγματικά ωχριά και το τεράστιο screentime του, σε σχέση με τους άλλους χαρακτήρες γίνεται όλο και πιο ενοχλητικό.

Τελικά αξίζει το The Town τον ντόρο που δημιουργήθηκε γύρω από το όνομά του. Κατηγορηματικά όχι. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν είναι και κακή ταινία, κάθε άλλο. Εντυπωσιακή σκηνοθεσία, ικανοποιητικός ρυθμός, φλύαρο και ελαφρώς μεγαλομανιακό σενάριο, εξαιρετικές δεύτερες ερμηνείες που όμως χαντακώνονται από τον πρωταγωνιστή, και 2μιση ώρες που πέρασαν ανώδυνα και σχετικά διασκεδαστικά. Σίγουρα αξίζει να ξαναδούμε τον Affleck πίσω από τη κάμερα, αλλά ελπίζω να μη τον ξαναδούμε μπροστά από αυτή.

6,5/10

 

1 σχόλιο:

  1. δεν ηξερα κατι για ντορο, ομως τωρα πραγματικα θα ηθελα να το δω. Ετσι κι αλλιως ο σκηνοθετης ειναι παντοτε επιλογη μου ως ηθοποιος :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails