25 Ιανουαρίου 2011

Κυνόδοντας (Dogtooth) review

Με αφορμή τη μεγάλη επιτυχία της εισόδου του “Κυνόδοντα” στη 5άδα των υποψηφίων για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, αναδημοσιεύω τη κριτική μου.

image

Δε μπορώ να αρνηθώ ότι είμαι αρνητικά προκατειλημμένος με τον “νέο Ελληνικό κινηματογράφο”, αλλά όχι λόγω έλλειψης ταλέντου αλλά λόγω έλλειψης χρημάτων αλλά κυρίως λόγω διαφόρων “κουλτουριάρικων” κολλημάτων των δημιουργών τους. Κοινώς, δεν αντέχω άλλες σεξοκωμωδίες και παρακμιακά δράματα. Με εξαίρεση τη Πολίτικη Κουζίνα που και λόγω θέματος με άφησε άφωνο και σε μικρότερο βαθμό τις Νύφες, δεν έχω δει κάτι καλύτερο αν και παραδέχομαι ότι δεν έχω δει πολλές από αυτές που χαρακτηρίστηκαν ως αξιόλογες όπως το Σπιρτόκουτο γιατί όπως προείπα, ΔΕΝ αντέχω αυτή την παρακμή. Ο λόγος που είδα τον Κυνόδοντα ήταν τα βραβεία που κέρδισε σε σχεδόν όλα τα φεστιβάλ που συμμετείχε αλλά κυρίως γιατί τον είδα… τζάμπα στο φεστιβάλ των Κινηματογραφιστών στην Ομίχλη ή απλά Fog Films! Γιατί όσα βραβεία και να κέρδισε, το trailer του είναι ίσως το πιο βαρετό trailer που έχω δει ποτέ μου μαζί με το Cinderella Man και δεν άντεχα να ρισκάρω τα χρήματά μου για να πάω να κόψω τη φλέβα μου!

image

Πήγα με μηδενικές απαιτήσεις και εντυπωσιάστηκα αλλά ακόμα δεν είμαι σίγουρος αν εντυπωσιάστηκα θετικά. Η ιστορία ακολουθεί μια οικογένεια που αν τη χαρακτήριζες απλά δυσλειτουργική, θα ήταν κομπλιμέντο. Θυμίζουν τη κοινωνία του The Village, οι γονείς έχουν τα τρία παιδιά τους περιορισμένα στο κλουβί του σπιτιού τους, τους έχουν μάθει τα απολύτως βασικά και τους συμπεριφέρονται σαν να είναι 7χρονα. Ελέγχουν τα πάντα από το φαγητό, τα ρούχα, τι βλέπουν, τι παίζουν, τι φοράνε με τρόπο απολυταρχικά περιοριστικό. Τα παιδιά που είναι γύρω στα 25 με 30 χρονών, έχουν τυφλή πίστη ακόμα και στις πιο παράλογες εντολές τους που όπως πιστεύουν θα τους προστατέψουν από το θανατηφόρο τέρας με το όνομα γάτα που κατασπάραξε τον φανταστικό αδερφό τους. Οι αλληγορίες, οι παρομοιώσεις και οι συγκρίσεις που θα μπορούσαν να γίνουν με τη σύγχρονη κοινωνία είναι αμέτρητες και ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται μέσω των μεθόδων που βρήκαν οι γονείς για να περιορίσουν τα παιδιά είναι δείχνει τη δουλεία που έχει γίνει στο σενάριο το οποίο είναι προσεγμένο μέχρι τελευταία λεπτομέρεια.

image

Οι πρωταγωνιστές παίζουν τόσο επιτηδευμένα που στην αρχή νομίζεις ότι είναι απλά ατάλαντοι, τελείως ατάλαντοι. όσο όμως προχωράει και καταλαβαίνεις γιατί παίζουν έτσι είναι εξαιρετικοί με αποκορύφωμα τις δυο κόρες που είναι πραγματικά λες και έχει μπει ένα 7χρονο κοριτσάκι μέσα τους και μιλάει απ' το στόμα τους. Ακόμα και στις σοκαριστικές σκηνές, οι δυο τους είναι αψεγάδιαστες. Παραφωνία οι δεύτεροι ρόλοι που δεν είναι απλώς κακοί αλλά τραγικοί και νομίζεις ότι βρήκαν τους ηθοποιούς σε παιδική παράσταση του 4Ε. Και μιας και ανέφερα τις σοκαριστικές σκηνές, αυτές είναι αρκετές και με διαφορετικά αποτελέσματα. Αρκετές είναι απλά περίεργες ή παρανοϊκές, άλλες είναι ρεαλιστικά βίαιες, άλλες σεξουαλικά διεστραμμένες και όχι αισθησιακές και μερικές με εξαιρετικό χιούμορ που θα σας κάνουν να γελάσετε δυνατά.

Δε ξέρω αν είναι κακό αλλά ο Λάνθιμος έχει δει πολύ Trier και πρέπει να είναι λάτρης του Dogma95 γιατί όλες σχεδόν οι τεχνικές του είναι παρούσες με κυρίαρχο τη πλήρη απουσία μουσικής. Βέβαια αυτά τα έκανε ο Trier πριν 15 χρόνια και να τα ξαναβλέπουμε σήμερα, μάλλον δεν είναι και κάτι συγκλονιστικό αλλά δε ξέρω αν κάποιος το έχει καταφέρει καλύτερα, όχι μόνο να τον αντιγράψει αλλά να τον φέρει και στα μέτρα του. Λάτρεψα τις οπτικές του γωνίες με τα πλάνα μέχρι το λαιμό αλλά το παράκανε στο τομέα της πρόκλησης μιας και ειδικά οι σκηνές σεξ είναι υπερβολικές σε διάρκεια και η υπερβολική γύμνια είναι μάλλον περιττή. Όλοι ξέραμε ότι το μεσήλικο ζευγάρι έχει γεννητικά όργανα και ίσως και σεξουαλική ζωή αλλά το να τη δούμε δε προσέφερε απολύτως τίποτα.

image

Πριν καθίσω να γράψω αυτή τη κριτική είχα άλλη τελική βαθμολογία υπόψη μου μιας και παρά τα πάρα πολλά θετικά του, η ταινία είναι μια… σαχλαμάρα. Μερικές παρατραβηγμένες ιδέες του δημιουργού που μπορείς να τις πεις διατροφικές, παρανοϊκές, αισχρές ή απλά αδιάφορες που τις αποτύπωσε στο πανί. Όμως απαριθμώντας τι μου άρεσε και τι όχι, πραγματικά σαν να έχω σβήσει τα αρνητικά και μου έχει μείνει η εμπειρία μιας συγκλονιστικά ρεαλιστικής, πρωτότυπης, βίαιης, προκλητικής, ανθρώπινης και αστείας ταινίας. Αυτό που σίγουρα δε περιέχει είναι το στοιχείο της διασκέδασης μιας και είναι σκληρή από τη κορυφή μέχρι τα νύχια και παρά την εξαιρετική της ποιότητα, ο χρόνος θα δείξει αν αντέξει στη συνείδησή μου.

8/10

9 σχόλια:

  1. λοιπον. Την ταινια την ειδα -αν θυμαμαι καλα- πριν φιαβασω την κριτικη σου, ακριβως για τον ιδιο λογο: ακουσα οτι θα ειναι υποψηφιοτητα της Ελλαδας στα oscars και λεω "δε βαριεσαι", ακομα κι αν εχω το ιδιο αρνητικο κολλημα με εσενα για τις ελληνικες εκτος αυτες που ανεφερες και το El Greco.
    Ως εδω οι αποψεις μου ειναι copy-paste τις δικες σου. Ομως συνεχιζοντας βρισκω οτι βλεπεις πολλα θετικα και τι να λεμε, εσυ εισαι ο ειδικος, εγω ενας απλος θεατης που αγαπαει το Hollywood! Ομως εκει που θα διαφωνησω πληρως ειναι στο βαθμο.
    8; Πιστευω οτι καταφερε να σε πεισει με μετρησιμα αποτελεσματα που εγειραν την πλαστιγγα στο +, ομως κανε μια αναδρομη στις αλλες ταινιες που εχεις βαθμολογησει με 7,5 και πανω. Στ' αληθεια απολαμβανεις τον Κυνοδοντα οσο αυτες; Ε, δε νομιζω :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόλις είδα και εγώ με τη σειρά μου τον κυνόδοντα! Αναπολώ λοιπόν την ταινία.. Ξεκινώντας είμαι ενθουσιασμένη γιατί έχοντας διαβάσει τις υπερβολικές αυτές κριτικές ευελπιστούσα ή καλύτερα ήμουν σίγουρη ότι ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ θα δω μια καλή ελληνική ταινία! Ξεκινάει λοιπόν και σκέφτομαι ότι αυτό κάτι μου θυμίζει, χωρίς να φέρνω στη μνήμη μου τι ακριβώς! (Με φώτισες όμως εσύ! The Village) Φτάνω στο 14-17 λεπτό και σκέφτομαι πόσο ανιαρή είναι μέχρι στιγμής! Εδώ λοιπόν σκέφτομαι 'δεν μπορεί!, θα με αποζημιώσει ο σεναριογράφος σίγουρα όσο περνάει η ώρα'. Φτάνουμε στην πρώτη σεξουαλική πράξη -για μια στιγμή σκέφτομαι 'μπράβο οι έλληνες πρωτοπορία σε ταινία'- αλλά μετά το τέλος της σκηνής και με τη συνέχιση των υπόλοιπων ερωτικών σκηνών, οι μόνες λέξεις που στριφογύριζαν μες το μυαλό μου ήταν 'αντιαισθητικό πορνό' , 'ανούσιο πορνό'! Θέλω να επεκταθώ ειλικρινά στο θέμα της αιμομιξίας αυτών και γενικότερα του γυμνού, αλλά δεν βρίσκω τις κατάλληλες λέξεις οι οποίες θα μπορούσαν να περιγράψουν την απαξίωση και 'σιχαμάρα' που ένιωσα σαν άνθρωπος! Τέλος εκεί που παρακαλάς το Θεό και το σεναριογράφο να λάβει τέλος αυτό το άρρωστο παιχνιδάκι όλων, είτε με την έφοδο της αστυνομίας είτε με την επεμβαση κάποιας ανώτερης δύναμης -οποιουδήποτε αρκεί να συμβεί- βλέπεις τίτλους τέλους και μένεις με το στόμα ανοιχτό! Συγκεκριμένα εγώ επιστρέφωντας την ταινία ρώτησα αν υπάρχει β' μέρος! ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΤΡΑΓΙΚΟΤΑΤΗ ΦΘΗΝΗ ΑΝΟΥΣΙΑ ΑΠΟΜΙΜΗΣΗ ΤΟΥ The Village! Το μόνο που με προβληματίζει όσο τίποτε άλλο είναι τα βραβεία, οι κριτικές επιτροπές αυτών και η σκέψη να της δωθεί όσκαρ! ΤΡΑΓΙΚΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλη Ανώνυμη (γιατί δε γράφετε και κάνα όνομα, δε δαγκώνω), αυτό που κατάλαβα είναι ότι ο βασικός λόγος που δε σου άρεσε η ταινία ήταν οι υπερβολικά προκλητικές σεξουαλικές σκηνές. Το πόσο μπορεί να ενοχληθεί ο καθένας από κάτι τέτοιο είναι καθαρά υποκειμενικό και δε μπορείς να βάλεις όρια στην (ηθική ή καλλιτεχνική) ανέχεια του καθενός αλλά αφού λες ότι πριν πας είχες διαβάσει κριτικές, θα έπρεπε να ήξερες τι να περιμένεις.
    Δεκτή βεβαίως η άποψή σου γιατί σίγουρα ο Κυνόδοντας δεν είναι μια ταινία που αρέσει σε όλους. Ακόμα και γω απόρησα με τον εαυτό μου πως μου άρεσε...αλλά μου άρεσε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άργησα να δώ την ταινία λόγω των διθυράμβων που συνήθως με αποθαρρύνουν.Δυστυχώς επιβεβαιώθηκα .Δεν θα μείνω την σύλληψη που ήταν όντως αναμασημένη ιδέα Σιάμαλανγκ΄(δεν είναι κακό αυτό άλλωστε θα μπορούσε να την εξελίξει θαυμάσια).Δε θα με΄θνω στι; προκλητικές σκηνές , που ουσιαστικά δεν προσφεραν κάτι παραπάνω νοηματικά, αισθητικά κτλ.Θα αρκεστώ να πώ πως η κατάρα των ελλήνων σκηνοθετών είναι η"ανολοκληρωτη εμπνευση" ή το σύνδρομο δε φτάνει το μπάτζετ.Ακόμη και το νόημα πίσω απο την αλληγορία ήταν απόστευτα τετριμένο, συμφωνώ πως δεν περνάει αδιαφόρη και πως είναι love or hate ,αλλά έλεος με τους σκηνοέτες που γεμίζουν μια ταινία εικόνες και νοήματα ΄για να καλήψουν την ανυπαρνξία σκελετού .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απαίσια ταινία, κακή υποκριτική, παιδική σκηνοθεσία, τρελλό/χαζό σενάριο.


    Παιδιά, όσοι την βρήκαν "αριστούργημα" να πάτε σας παρακαλώ να κοιταχτείτε.


    Σε ψυχίατρο.


    Βαθμολογία: (- 10) / 10

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι απίστευτο πόση είναι η δύναμη του γονιού για τη διαμόρφωση του παιδιού του. Σαν "νεομάνα" αυτό είναι που μου έκανε εντύπωση. Και αυτό που μου έμεινε είναι η απορία... εχουμε προσωπικότητα? Ή ό,τι σκεφτόμαστε, ό,τι νιώθουμε, ό,τι λέμε και κάνουμε είναι απλά μία μίμηση??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πηνελόπη Τσιριντάνη3 Ιαν 2012, 7:38:00 μ.μ.

    Ειναι ταινία για λίγους. Και εγω πηγαίνω σε ψυχίατρο.οι ηθοπιοί εσκεμμένα έπαιζαν με το συγκεκριμένο τρόπο που μόνο παιδικός δεν ήταν.Ανεπιτίδευτος ίσως φαινόταν αλλά ούτε αυτό δεν ήταν.Ο κυνόδοντας έχει πολύ ζουμί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν κ υπερβολικα σκληρη,ειναι καλη ταινια.Την ειδα εχοντας ακουσει τα χειροτερα κ δεν το μετανιωσα καθολου.Προσωπικα με κρατησε και με εκανε αρκετες φορες να γελασω.Οσο για τις σκηνες που περιεχουν σεξ κ βια ειναι κατανοητο οτι ενοχλουν,αλλα εγω τις βρηκα απλα ρεαλιστικες.Ειδικα η σκηνη με το βαρακι κ το τελειο ηχητικο εφε θα μου μεινει αξεχαστη.Διαφορετικη,ωμη,σιγουρα δυσπεπτη ταινια αλλα δεν θα την αποκαλουσα εκτρωμα,ουτε αριστουργημα φυσικα.Απλα μια καλη ταινια για γερα στομαχια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Απαίσια ταινία, χαζό, υπερβολικό, χυδαίο σενάριο-εντάξει η ελληνική οικογένεια μπορεί να είναι υπερπροστατευτική, αλλά όχι κι έτσι- που προκαλεί μόνο για να προκαλεί. Κι όσο για τις σεξουαλικές σκηνές και τις αιμομειξίες ήταν απαράδεκτες σαν θέαμα καισαν σύλληψη. Η απόλυτη σιχαμάρα. Απορώ πως τέτοιες ταινίες προτείνονται για ΟΣΚΑΡ!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails