1 Σεπτεμβρίου 2011

Απαγορεύτηκε το Human Centipede II στη Βρετανία.

image

Αν η πρώτη «Ανθρώπινη Σαρανταποδαρούσα» απλά σόκαρε, η δεύτερη φαίνεται να έχει ξεπεράσει τα όρια αφού ήδη απαγορεύτηκε η προβολή της στη Γηραιά Αλβιόνα.

Το The Human Centipede (First Sequence) έκανε πρεμιέρα πριν δύο χρόνια στο FrightFest του Λονδίνου όπου όσους σόκαρε, άλλους τόσους ενθουσίασε και από τότε έκανε μια τεράστια περιοδεία σε πολλά φεστιβάλ ταινιών φαντασίας και τρόμου, όλου του κόσμου. Έχοντας τη τύχη ή την ατυχία να το παρακολουθήσω, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι αδιαμφισβήτητα είναι από τις πιο διεστραμμένες, όχι τόσο οπτικά αλλά θεματικά, ταινίες των τελευταίων ετών, με κεντρικό θέμα έναν παλαβό επιστήμονα που δημιουργεί μια ανθρώπινη σαρανταποδαρούσα ενώνοντας τρεις ανθρώπους στη σειρά!

Όπως αποκάλυπτε και το First Sequence στο υπότιτλο της ταινίας, η διαστροφή θα είχε και συνέχεια. Το The Human Centipede II (Full Sequence) είναι ήδη έτοιμο και στη διαδικασία ανεύρεσης αιθουσών προς προβολή. Το πρώτο χαστούκι ήρθε από το BBFC, το βρετανικό συμβούλιο καθορισμού καταλληλότητας των ταινιών το οποίο και αρνήθηκε να δώσει σήμα καταλληλότητας στη ταινία χαρακτηρίζοντάς της «σεξουαλικά βίαιη και, ενδεχομένως αισχρή». Με αυτό τον τρόπο το Full Sequence ουσιαστικά απαγορεύθηκε να προβληθεί σε οποιαδήποτε αίθουσα του νησιού ή να κυκλοφορήσει σε dvd. Στη μακροσκελή ανάλυση των λόγων της απαγόρευσης, το συμβούλιο αναφέρει μεταξύ άλλων, «Το Human Centipede ΙΙ (Full Sequence) εστιάζει στη σεξουαλική διέγερση του κεντρικού χαρακτήρα μέσω τόσο της ιδέας όσο και του θεάματος της ταπείνωσης, του ακρωτηριασμού, των βασανιστηρίων και τις δολοφονιών των γυμνών θυμάτων του. Στα παραδείγματα αυτά περιλαμβάνεται μια σκηνή στην αρχή της ταινίας στην οποία ο πρωταγωνιστής αυνανίζεται ενώ παρακολουθεί ένα DVD της πρώτης ταινίας Human Centipede, με γυαλόχαρτο τυλιγμένο γύρω από το πέος του. […] Υπάρχει μια ισχυρή έμφαση σε όλη την σχέση μεταξύ της σεξουαλικής διέγερσης και της σεξουαλικής βίας και μια ξεκάθαρη συσχέτιση μεταξύ πόνου, διαστροφή και σεξουαλικής ευχαρίστησης.»

Αξίζει βέβαια να τονισθεί ότι η BBFC δεν έχει και τη καλύτερη κριτική άποψη αφού στο παρελθόν έχει απαγορεύσει ταινίες όπως The Texas Chainsaw Massacre και The Exorcist και οποίες φυσικά λίγο αργότερα βρήκαν το δρόμο τους αποκτώντας τη φήμη που όλοι γνωρίζουμε.

Είτε το θέλουν, είτε όχι, οι θεατές θα βρουν τρόπο να δουν το Human Centipede II, και πιθανότατα το μόνο που κατάφεραν με αυτή την ανακοίνωση είναι να διαφημίσουν ακόμα περισσότερο τη ταινία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails