25 Δεκεμβρίου 2010

Scott Pilgrim vs. the World [Ο Σκοτ Πίλγκριμ Εναντίον των 7 Πρώην] review

image

Μπορεί να μην είναι ο πιο γνωστός Βρετανός σκηνοθέτης αλλά με τις συνεργασίες του με τους Simon Pegg και Nick Frost στα Shaun of the Dead και Hot Fuzz, ο Edgar Wright έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο fanbase και αυτό θέλησε να εκμεταλλευτεί στη πρώτη του προσπάθεια στην άλλη μεριά του Ατλαντικού με το Scott Pilgrim vs. the World.

image

Ο Scott Pilgrim είναι ένας 23χρονος νέος, ελαφρώς loser που προσπαθεί να γίνει διάσημος με το συγκρότημα που έχει με τους φίλους του από το σχολείο. Τα αισθηματικά του δεν είναι και στη καλύτερη κατάσταση μετά από μια μεγάλη χυλόπιτα που έφαγε πριν ένα χρόνο και ξεγελάει τον εαυτό του με την 17χρονη Knives. Μέχρι που γνωρίζει την Ramona Flowers, την κοπέλα των ονείρων του και κάνει τα πάντα για να την κατακτήσει. Αυτό που δε ξέρει όμως είναι ότι η Ramona έχει 7 διαβολικούς πρώην, που πρέπει να νικήσει για να την κερδίσει. Η ταινία βασίζεται στην ομώνυμη σειρά graphic novels του Bryan Lee O'Malley.

Το Scott Pilgrim είναι ένα geeky homage στην 8μπιτη εποχή και το επιδεικνύει σε κάθε δευτερόλεπτο. Προφανώς δε βασίζεται στο σενάριο του το οποίο είναι ένα υπεραπλουστευμένο geeky-boy-loves-cool-girl, love story ώσπου ξαφνικά γίνεται…Street Fighter! Το εύρημα των 7 διαβολικών πρώην γκόμενων είναι το όχημα για μερικές εξαιρετικά εντυπωσιακές, γεμάτες από tributes σε κλασσικά games, μάχες διαφόρου τύπου από sword play μέχρι battle of the bands οι οποίες πραγματικά εξαντλούν τη δημιουργικότητα του σκηνοθέτη. Κερδισμένοι πόντοι και +1 ζωές, bonus όπλα και level up, VS screens μέχρι και αυθεντικά κέρματα που αφήνει πίσω το πτώμα του κάθε ηττημένου πρώην. Οπτικό υπερθέαμα με εξαιρετικά εφέ, όμως αυτό δε φτάνει.

image

Με τη πρώτη ματιά, ο Michael Cera είναι ιδανικός για το ρόλο αφού για ν-οστή φορά παίζει ακριβώς τον ίδιο ρόλο, αλλά και μόνο αυτό θα έπρεπε να κάνει το σκηνοθέτη να ψάξει λίγο περισσότερο αφού δεν αντέχουμε να βλέπουμε τον ίδιο αχώνευτο (ατάλαντο;) ηθοποιό να υποδύεται τον ίδιο ακριβώς χαρακτήρα ξανά και ξανά και ξανά, Ήμαρτον. Δυστυχώς το κακό δε σταματάει εκεί αφού και η Mary Elizabeth Winstead που υποδύεται την Ramona δεν είναι και το μεγαλύτερο ταλέντο ενώ σε όλη τη διάρκεια μας γίνεται αρκετά αντιπαθητική με αποτέλεσμα το κεντρικό love story να πάει περίπατο. Αντιθέτως υπάρχουν εξαιρετικά ενδιαφέροντες δευτερεύοντες χαρακτήρες όπως η αδερφή του Scott, Anna Kendrick, η πρώην γκόμενα, νυν ντράμερ του συγκροτήματος Alison Pill, και κυρίως ο Kieran Culkin στον καλύτερο, αλλά δυστυχώς υπερβολικά μικρό, ρόλο της ταινίας που δίνει ρεσιτάλ σαν γκέι συγκάτοικος του Scott που με την κυνικότητά αλλά και τον αυθορμητισμό του θυμίζει κάτι ανάμεσα σε Gregory House και Τζάμπα.

Επαναλαμβάνοντας τη φράση προ δύο παραγράφων, το Scott Pilgrim είναι ένα geeky homage στην 8μπιτη εποχή. Ξεκινάει απίστευτα διασκεδαστικά, ενθουσιάζεσαι και όσο προχωράει το μόνο που κάνει είναι να επαναλαμβάνεται πηγαίνοντας απλά από μάχη σε μάχη. Ο ενθουσιασμός σιγά σιγά καταλαγιάζει, λίγο αργότερα προσπαθείς να το κάνεις να σου αρέσει και στο τέλος απλά περιμένεις πως και πως για να τελειώσει. Το καινούριο σούπερ-ντούπερ video game μόλις ήρθε στο ουφάδικο της γειτονιάς σου και πάς με τον κολλητό σου για να το απολαύσετε, ξεκινάει πρώτος αυτός, τον βλέπεις να παίζει, ενθουσιάζεσαι με τα γραφικά, τις κινήσεις και περιμένεις τη σειρά σου αλλά αυτός έχει πάααρα πολλά κέρματα, συνεχίζει συνεχίζει, ελπίζεις να σταματήσει, συνεχίζει και μετά από ώρα καταλήγεις να βγεις έξω και να παίζεις φιδάκι στο κινητό…μπήκατε στο νόημα.

image

Για κάποιους, το να πω ότι το Scott Pilgrim είναι στο ίδιο επίπεδο με τις προηγούμενες ταινίες του, θα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό αλλά έχοντας προσωπικά απογοητευτεί από εκείνες, περίμενα κάτι καλύτερο αλλά δυστυχώς, και αυτό βρίσκεται στα ίδια μέτρια επίπεδα, ίσως και λίγο χαμηλότερα…

5,5/10

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails