18 Δεκεμβρίου 2010

The Joneses [Μια Οικογένεια... Ψώνιο] review

image

Υπάρχουν μερικές απλές ιδέες που όταν τις βλέπεις σε μια ταινία, απορείς πως είναι δυνατόν να μη το σκέφτηκε κάνεις άλλος μέχρι τώρα. Πάνω σε μια τέτοια ιδέα βασίστηκε και το Joneses, που θέλει να μας παρουσιάσει μια, κατά βάθος, ρομαντική κομεντί, σε συσκευασία κοινωνικής σάτιρας.

Οι οικογένεια των Joneses αποτελείται από 4 επαγγελματίες πλασιέ. Σκοπός τους είναι η “αόρατη διαφήμιση” επιδεικνύοντας τα υπάρχοντά τους στο κοινωνικό τους περίγυρο με σκοπό την έμμεση διαφήμιση τους και την άνοδο των πωλήσεων. Φυσικά οι Steve, Kate, Jenn και Mick, δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους και προσλαμβάνονται σαν ομάδα για να παραστήσουν την ιδανική οικογένεια, κάτι που φυσικά έχει τα επακόλουθα που λίγο πολύ περιμένουμε.

image

Κρυφοί έρωτες, τύψεις για την ηθική του επαγγέλματός τους και την προώθηση του καταναλωτισμού αλλά κυρίως το γεγονός ότι ζουν ένα ρόλο, χωρίς να ξέρει σχεδόν τίποτα ο ένας για τον άλλον. Οι τέσσερις πρωταγωνιστές πρέπει να κρύβουν τα πάντα για το πραγματικό τους εαυτό αλλά αυτό όπως είναι κατανοητό, θα καταρρεύσει και ως επαγγελματίες πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.

Η μεγαλύτερη επιτυχία της ταινίας είναι είναι το πρωταγωνιστικό κουαρτέτο με τους David Duchovny, Demi Moore, Amber Heard και Ben Hollingsworth να πείθουν απόλυτα στο ρόλο τους και να δίνουν το απαραίτητο βάθος στους χαρακτήρες τους ώστε να μη μοιάζουν χάρτινοι. Όμως το όλο “κεντρικό” θέμα του υπερκαταναλωτισμού περνάει τελείως αδιάφορα αυτοακυρώμενο από τη σεναριακή απόφαση να βάλουν την “οικογένεια” να πουλήσει τα προϊόντα τους σε πάμπλουτους. Όσο για την ουσία της, αυτή είναι μια απλή ρομαντική κομεντί με δυο αγνώστους που δε πρέπει να ερωτευτούν αλλά, ωωω, τι έκπληξη ερωτεύονται. Χωρίς υπερβολή, ξέρεις τι ακριβώς θα γίνει από τη πρώτη μέχρι τη τελευταία στιγμή με μικρές πινελιές πρωτοτυπίας που όμως δε προσθέτουν τίποτα στο τελικό αποτέλεσμα. Αποκορύφωμα το εμετικά Hollywoodιανό φινάλε που σε κάνει να παρακαλάς να είχε κοπεί στο μοντάζ.

image

Δε μπορώ να πω ότι ήταν μια κακή ταινία, κυρίως λόγω των πρωταγωνιστών της που είναι άψογοι στους ρόλους τους, αλλά μετά από ένα εύπεπτο 90λεπτο, μάλλον δε πρόκειται να ξαναμιλήσεις ποτέ για το The Joneses.

5,5/10

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails