23 Απριλίου 2010

Les Beaux Gosses (The French Kissers) [Τα Ομορφόπαιδα] review

Les beaux gosses 13

Με τη ταινία του νέου δημιουργού Riad Sattouf, άνοιξε τις πόρτες του το 11ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη. Τα Ομορφόπαιδα ήταν μία από τις φετινές εμπορικές επιτυχίες στη χώρα προέλευσής του και ευελπιστεί να κάνει ανάλογη πορεία και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στη χώρα μας θα βγει στις αίθουσες στις 13 Μαΐου.

image

Ο Hervé και ο Camel είναι δύο γυμνασιόπαιδα που όπως όλα τα αγόρια στην ηλικία τους (και όχι μόνο!) το μυαλό τους βρίσκεται συνέχεια γύρω από τα κορίτσια και το σεξ. Ο Sattouf πρέπει να πέρασε πολύ καλά στα σχολικά του χρόνια και στη ταινία του μας παρουσιάζει με εκρηκτικό ρεαλισμό τη καθημερινότητα ενός τυπικού μη-αποδεκτού εφήβου με τα με τα προβλήματα στο σχολείο, τις ασταμάτητες και ανεξέλεγκτες ορμές, τα ψευτομάγκικα παιχνίδια με ouija board και τα πρώτα τσιγαράκια αλλά πάνω απ’ όλα οι προσπάθειες να πλησιάσουν τα κορίτσια. Και όταν τελικά έρχεται το κορίτσι, η αμηχανία, και η παντελής έλλειψη επικοινωνίας και αντίληψης τους ενός με του άλλου παρόλο που και οι δύο θέλουν περίπου τα ίδια πράγματα αλλά τα διεκδικούν με τελείως διαφορετικούς τρόπους. Μήπως όλα αυτά σας ακούγονται υπερβολικά γνωστά; Όλοι μας λίγο-πολύ ήμασταν στη μία ή στην άλλη πλευρά των διαφόρων παρεών του σχολείου και έχουμε περάσει ανάλογες καταστάσεις. Γιατί όμως θα πρέπει να τις ξαναδούμε και στη μεγάλη οθόνη; Δε μπορώ παρά να παραδεχτώ ότι σε αρκετές από αυτές τις καταστάσεις έχουν προστεθεί πινελιές υπερβολής ώστε να  προκαλέσει το γέλιο αλλά και αυτές είναι πολύ υποκειμενικές. Μοναδική εξαίρεση, η ημίτρελη μάνα του Hervé που δηλώνει καταθλιπτική, επεμβαίνει μεσ' τη τρέλα της στα κατορθώματα του καμαριού της και ξεστομίζει θανατηφόρες ατάκες προκαλώντας υψηλής ποιότητας και έντασης γέλιο.

image

Πολύ εύκολα μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει τα Ομορφόπαιδα, το Γαλλικό American Pie. Συγκρίνοντας το με μια τέτοια “αμερικανιά” μπορεί να θεωρηθεί υποτιμητικό αλλά τελικά στα μάτια του θεατή, το American Pie είναι πολύ πιο διασκεδαστικό. Δε βρήκα το ενδιαφέρον στην τόσο στενή ρεαλιστική αποτύπωση της ζωής του εφήβου και εκτός των σκηνών με τη μάνα-Λάζαρο, το Les beaux gosses είναι μια μέτρια αλλά διασκεδαστική ταινία.

5,5/10

 

1 σχόλιο:

  1. Αχαααααα! Το 2ο αρχηγείο του Mr. Darko! ;-)
    Μπράβο! Ωραία όλα..οι κριτικές σου, ο χώρος...Απεύχομαι ν'αφήσεις τα spaces, αλλά αν γίνει αυτό, τουλάχιστον άσε το προφίλ σου με ενημερώσεις του παρόντος. :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails