9 Απριλίου 2010

Southland Tales [Ιστορίες από το Τέλος του Κόσμου] review / presentation

image
 
Η ιστορία του Southland Tales ξεκινάει, που αλλού, στο Donnie Darko μιας και πρόκειται για τη δεύτερη ταινία του σκηνοθέτη Richard Kelly. Μετά την κυκλοφορία του Donnie Darko το 2001 και την επιτυχία που είχε σε dvd με αποτέλεσμα την απογείωσή του και την ανάδειξή του ως μια από τις καλύτερες indie ταινίες και την πρώτη cult ταινία της χιλιετίας, κάποιος θα πίστευε ότι ο Kelly σίγουρα θα μπορούσε πολύ πιο εύκολα να προχωρήσει στη δεύτερή του προσπάθεια. Όμως, όπως είπε και ο ίδιος, τα πράγματα ήταν ακόμα πιο δύσκολα στην εκκίνηση και όπως φάνηκε στη πορεία, η κατάσταση χειροτέρευε. Ο Kelly, εν τω μεταξύ, είχε αρκετά σενάρια και ιδέες όπως το Knowing που τελικά δεν προχώρησε και πέρασε στα χέρια του Alex Proyas, το the Box που είναι και η τρίτη του ταινία, το Bessie που ακόμα ελπίζουμε να δούμε κάποτε και το Into the Great Wide Open το οποίο θα ήταν ένα big-budget action film με την Kate Hudson. Τελικά, καλώς ή κακώς το πρώτο project που κατάφερε να ξεκινήσει ήταν το Southland Tales ή όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος, ο δικός του τύπος της "Pulp Fiction movie". Εκείνη την περίοδο δέχτηκε πρόταση για τη σκηνοθεσία του Ring 2, την οποία και απέρριψε κάτι που πολλοί θεωρούν υπεύθυνο για την μικρή εως ελάχιστη υποστήριξη που είχε σε άλλα projects. Έτσι γύρω στο 2005, αν θυμάμαι σωστά, ανακοινώθηκε η έναρξη παραγωγής του Southland Tales με πιθανή ημερομηνία εξόδου στις αίθουσες το 2006.
 
image
 

Πολλοί ρωτούσαν για το genre της ταινίας αλλά... κανείς δεν ήξερε. Και το περίεργο, ήταν ότι ούτε καν ο Kelly μπορούσε να περιγράψει τι είδους ταινία θα είναι. Σιγά σιγά ήρθαν κάποιες απαντήσεις που δίχασαν όπως ότι θα έχει στοιχεία musical, ότι θα είναι ταυτόχρονα drama, sci-fi, comedy και thriller. Οι υποστηρικτές του Kelly, μεταξύ τους και εγώ, ήμασταν μάλλον ενθουσιασμένοι γιατί αν υπήρχε κάποιος που μπορούσε να επεξεργαστεί κάτι το τόσο περίπλοκο, σίγουρα ήταν αυτός. Σιγά σιγά ανακοινώθηκαν και άλλες πτυχές αυτού του epic multimedia experience, όπως ότι θα πρόκειται για μια ιστορία με 6 κεφάλαια από τα οποία τα 3 πρώτα θα κυκλοφορήσουν σε graphic novel (prelude saga) από τον Brett Weldele σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο του Kevin Smith, τα επόμενα τρία θα αποτελούν την κυρίως ταινία και θα ολοκληρώνονται με αριθμό webistes που θα δίνουν πολλά στοιχεία για την ιστορία, και τους χαρακτήρες της. Από όλα αυτά, το μόνο που φάνηκε να πηγαίνει σύμφωνα με τον προγραμματισμό ήταν τα graphic novels τα οποία κυκλοφόρησαν στο σχετικά αναμενόμενο χρονικό διάστημα, εντυπωσίασαν και άνοιξαν το δρόμο για την ταινία. Δυστυχώς όμως υπάρχει και άλλο ζουμί στην υπόθεση...

 
image      image
 
Σχεδόν με την ανακοίνωση της ταινίας, εμφανίστηκαν και τα πρώτα ονόματα, ο Dwayne Johnson και η Sarah Michelle Gellar και λίγες μέρες αργότερα να ακολουθεί ο Seann William Scott, που θα αποτελούσαν και το πρωταγωνιστικό τρίο. Πολλοί πάγωσαν μιας και κανείς τους δεν ήταν γνωστός για τις υποκριτικές του δυνατότητες και ήταν μάλλον περισσότερο pop σύμβολα παρά ηθοποιοί.
 
image
image
image
image
image

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν και τα ονόματα που εμφανιζόταν ήταν πραγματικά αμέτρητα και εξαιρετικά περίεργες επιλογές. Εδώ κανονικά θα χρειαζόταν να αναφερθώ στο cast αλλά ο φίλος Gunji από το (αείμνηστο) Richard-Kelly.net έχει φτιάξει ένα εκπληκτικό cast overview το οποίο θα σας ενημερώσει πολύ καλύτερα από το να κάθεστε και να διαβάζετε κατεβατά ονόματα [thanks Gunji]. Τα ονόματα ανακοινώθηκαν περίπου με τη σειρά που τα παρουσιάζω και φυσικά οι αντιδράσεις από το ευρύ κοινό ήταν, στην καλύτερη, ανάμεικτες. Όμως δεν ήταν λίγοι αυτοί που συνέχιζαν να έχουν εμπιστοσύνη στον Kelly.

 
image
 
Τα γυρίσματα τέλειωσαν και κατά τη διάρκεια του post-production πάρθηκε η χειρότερη δυνατή απόφαση. Να παρουσιαστεί η ταινία στο φεστιβάλ των Καννών του 2006. Η ταινία ήταν έτοιμη περίπου κατά 80% (σύμφωνα με τις δηλώσεις του Kelly) και έλειπαν σχεδόν όλα τα CGI effects. Οι αίθουσες ήταν κατάμεστες στις προβολές αλλά οι κριτικές ήταν αποκαρδιωτικές, κυρίως από τα αμερικάνικα μέσα, με τους Ευρωπαίους να την στηρίζουν και όπως φάνηκε να την καταλαβαίνουν περισσότερο, μιας και τον κοινό επιθετικό χαρακτηρισμό που χρησιμοποιούσαν, η πλειοψηφεία των αμερικάνων δημοσιογράφων, ήταν ότι είναι παντελώς ακαταλαβίστική και, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν, gibberish. Όπως δήλωσαν οι δημιουργοί εμφανίστηκαν κάποιοι μνηστήρες για τη διανομή της όπως οι αδερφοί Weinstein αλλά λίγοι το πίστευαν μιας και η καταστροφική αποδοχή υπεγραψε την εμπορική της αποτυχία στις αίθουσες. Τελικά λίγο καιρό μετά ανακοινώθηκε ότι τα δικαιώματα της διανομής τα πήρε η Sony και πολλοί ήταν αυτοί που ανακουφίστηκαν.
 
image
 
Ο καιρός περνάει, οι διαβεβαιώσεις ότι η ταινία δεν ήταν έτοιμη και ήταν λάθος τους να την δείξουν στο κοινό και ειδικά σε ένα τόσο δύσκολο κοινό, σε αυτό το σημείο βελτιώνουν ελαφρώς το κοινό αίσθημα αλλά τα νέα σταματάνε εκεί. Καμία ενημέρωση, κανένα trailer, κανένα release date και πολλοί ψίθυροι εμφανίστηκαν για το αν θα κυκλοφορήσει καν στις αίθουσες ή θα πάει str8-2-dvd. Η επόμενη ανακοίνωση έρχεται από την Sony και ανέφερε ότι η ταινία έχει τεθεί υπό βαρύ μοντάζ με σκοπό να ελαχιστοποιηθεί η διάρκειά της (η οποία ήταν 166 λεπτά στις Κάννες) και να γίνει πιο viewer-friendly. Οι λίγοι, που δε την είχαν ξεγράψει μετά το Cannes flop, πάγωσαν μιας και συνήθως αυτά τα μοντάζ είναι ολοκληρωτικά καθοδηγούμενα από τα μεγάλα studios και ο σκηνοθέτης παραγκωνίζεται. Ο Kelly λίγο αργότερα προσπαθεί να μας πείσει ότι τα cuts ήταν αναγκαία να γίνουν αλλά μοιάζει σαν να μην το πιστεύει ούτε ο ίδιος.
 
image
 
Και πάλι η απόλυτη ησυχία επανέρχεται για αρκετούς μήνες και οι ψίθυροι για str8-2-dvd επανεμφανίζονται ακόμα πιο δυνατοί. Και κάπου εκεί μοιάζουν τα πράγματα να μπαίνουν επιτέλους στην τελική τους ευθεία με την ανακοίνωση ότι όλη η καθυστέρηση οφείλεται στην πολύμηνη προσπάθεια να πείσουν τη Sony να τους δώσει περίπου 1 εκ. δολλάρια για να ολοκληρώσουν τις 400 σκηνές ψηφιακών εφέ. Ίσως αυτή η ανακοίνωση ήταν και ένας τρόπος πίεσης που όπως φάνηκε πέτυχε μιας και λίγο καιρό αργότερα, ο Kelly έλαβε τα ζητούμενα από την Sony, άρχισε η διαδικασία δημιουργίας των εφέ και κατ' επέκταση άλλος ένας πολύμηνος κύκλος post-production. Μετά από πολλούς μήνες και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβρη του 2007 κάνει την εμφάνισή του το theatrical poster και η υπόσχεση για το trailer, το οποίο δεν άργησε να έρθει και επιτέλους στα τέλη του ίδιου μήνα έκανε την εμφάνισή του αποκλειστικά στο Yahoo Movies, το τελικό και μοναδικό trailer του Southland Tales με τελική ημερομηνία εξόδου στις αίθουσες την 9η Νοεμβρίου, η οποία αργότερα άλλαξε κατά λίγες μέρες και τελικά βγήκε στις αίθουσες στις 14 Νοέμβρη 2007. Φυσικά μόνο στην Αμερική και δυστυχώς μόνο σε 60 αίθουσες σε όλη τη χώρα.
 
image
 
Τα εισιτήρια που έκανε ήταν αποκαρδιωτικά μιας και ποσοστιαία έκανε λιγότερα εισιτήρια ακόμα και από το Donnie Darko. Οι ημερομηνίες εξόδου για τις διάφορες χώρες άρχισαν να εμφανίζονται και οι περισσότερες τόνιζαν ως κυρίαρχο μήνα τον Μάιο. Έτσι και στην Ελλάδα είχε ανεπίσημα ανακοινωθεί από την Rosebud ότι θα βγει στις αίθουσες στις 15 Μαΐου. Αμ δε, μιας και περίπου 20 μέρες πριν, η ταινία εξαφανίστηκε από τα "Προσεχώς" και μετά από ερώτηση μου στη Rosebud/Odeon, η απάντηση που πήρα ήταν ότι θα βγει κααάποτε σε dvd χωρίς καμία γνώση για την ημερομηνία. Το Southland Tales "βγήκε" τελικά στη μεγάλη οθόνη, μιας και σε ολόκληρη την Ελλάδα παίχτηκε μόνο σε μία αίθουσα στην Αθήνα περίπου ενάμιση χρόνο αργότερα, στις 21 Μαΐου 2009 και λίγους μήνες αργότερα, στις 24 Αυγούστου του ίδιου έτους, κυκλοφόρησε σε dvd από την Rosebud/ Odeon σε πραγματικά άθλια ποιότητα εικόνας (κατώτερης και από VHS) με τον τίτλο Ιστορίες από το Τέλος του Κόσμου.
 
image
 
Κάπου εδώ να αναφερθώ και στο prequel saga, στην τριλογία που άνοιγε την ιστορία του Southland Tales με τα τρία βιβλία να κυκλοφορούν ξεχωριστά, φυσικά μόνο στο εξωτερικό, και τιτλοφορούνταν "Southland Tales Book 1: Two Roads Diverge", "Southland Tales Book 2: Fingerprints" και "Southland Tales Book 3: The Mechanicals" και λίγους μήνες αργότερα (τον Οκτώβρη του 2007) κυκλοφόρησαν όλα μαζί σε βιβλίο με τίτλο, τι άλλο παρά "Southland Tales: The Prequel Saga". Όσο και αν έψαξα στην ελληνική αγορά δεν κατάφερα να το βρω και, να'ναι καλά το Amazon, κατάφερα να το προμηθευτώ από εκεί και την αμέσως επόμενη μέρα που τελείωσα την ανάγνωση του prequel saga, κατάφερα να δω την ταινία, δηλαδή ουσιαστικά την δεύτερη τριλογία με τίτλους κεφαλαίων "Temptation Waits", "Memory Gospel" και "Wave of Mutilation". Το graphic novel ήταν ιδιαιτέρως ενδιαφέρον και παρόλο που δε κατάφερνε να εντυπωσιάσει ανέβαζε σταδιακά το ενδιαφέρον για την ταινία. Μας γνώρισε αμέτρητους χαρακτήρες, ακόμα και μερικούς που δε βλέπουμε στην ταινία, είτε γιατί κόπηκαν στο μοντάζ είτε απλά γιατί ο χαρακτήρας τους πέθαινε αλλά έπαιζε σημαντικό ρόλο στην ιστορία. Είναι η πρώτη φορά που διαβάζω graphic novel και τα σχέδια του Weldele, έχουν ένα περίεργο απλοϊκό αλλά και ταυτόχρονα μπερδεμένο στυλ, γεγονός που σε συνδυασμό με τους αμέτρητους χαρακτήρες γίνεται λίγο δύσκολο να αναγνωριστούν.
 
image
 
Και επιτέλους είχε φτάσει η ώρα να δω την, για μένα, πιο πολυαναμενόμενη ταινία των τελευταίων 3 (6 αν βάλεις και τον καιρό από το DD μέχρι την επίσημη ανακοίνωση του ST) ετών, το Southland Tales. Έχοντας διαβάσει το prequel saga, πίστευα ότι έχω καταλάβει αρκετά και ότι δε κατάλαβα θα μου τα εξηγούσε η ταινία. Γελάστηκα. Η ταινία στη πρώτη της θέαση είναι κατά 90% ακαταλαβίστικη. Με την καλή έννοια... με την David Lynch έννοια, που θες να δεις τι θα γίνει παρακάτω και πιστεύεις ότι κάποια στιγμή θα καταλάβεις τι, τέλος πάντων, συμβαίνει. Πρέπει να παραδεχτώ ότι ο Kelly το παράκανε και αν την είχε κάνει λίγο πιο κατανοητή θα μπορούσε να σαρώσει ακόμα και εμπορικά. Έχει καταπληκτική ατμόσφαιρα που δε σε αφήνει να ξεκολλήσεις λεπτό και τα 140' περνάν αρκετά εύκολα. Εξαιρετικά καλογραμμένο σενάριο με αμέτρητα references σε γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας, σε διάσημους συγγραφείς και τα λεγόμενά τους, με αιχμή του δόρατος την Αποκάλυψη του Ιωάννη. Αποκλείω κάποιος να τις έχει εντοπίσει όλες, ιδιαιτέρως με την πρώτη προβολή, είτε γιατί υπάρχουν πραγματικά χιλιάδες λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξεις στην κάθε σκηνή που όσο προσπαθείς να προσέξεις, τόσα περισσότερα χάνεις, είτε γιατί απλά δε τις γνωρίζετε.
 
image
 
Σκηνοθετικά είναι πραγματικά άψογη, τελεία και παύλα. Όμως ο Kelly το παράκανε και δυστυχώς το παράκανε σε πολλούς τομείς με το αποτέλεσμα να μη γίνει αποδεκτή απ'το ευρύ κοινό. Δε φτάνει το αγνώστου ταυτότητας σενάριο, τα πραγματικά αμέτρητα references, πρόσθεσε και την καρτουνίστικη αισθητική στο ήδη υπό αμφισβήτηση cast και μάλλον έχασε ελαφρώς τη μπάλα. Έπεσε θύμα των υψηλών προσδοκιών του και της εμπιστοσύνης στο ταλέντο του, με αποτέλεσμα η ταινία να προορίζεται για πολύ λίγους και δύσκολα μπορώ να τη συστήσω στους περισσότερους από σας.
 
image

Σε ένα σημείο που όμως τα καταφέρνει σχεδόν ανεπανάληπτα είναι η αίσθηση που σου προκαλεί να ψάξεις τα πάντα για τη ταινία, τι συμβαίνει σε κάθε υπο-ιστορία, να ξαναδιαβάσεις το prequel saga, να ξεφυλλίσεις κάθε σχετική σελίδα και forum στο internet μέχρι να βγάλεις κάποιο νόημα. Τελικά όλη αυτή η έρευνα μπορεί να μην έχει το 100% επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά κατά τη δεύτερη θέασή του, το Southland Tales γίνεται ηδονικά απολαυστικό, πολλά στοιχεία και μικρολεπτομέρειες γίνονται τόσο κατανοητές που υποκλίνεσαι στο διεστραμμένο μυαλό που μπόρεσε να συνδυάσει τόσα πολλά ανόμοια στοιχεία μιας πραγματικής... αποκάλυψης.

 
image
 
Ιδιαίτερης μνείας αξίζουν η μουσική αλλά και τα τραγούδια της ταινίας. Το πολυδιαφημισμένο soundtrack από τον Moby, ο οποίος δέχτηκε να το κάνει λόγω της λατρείας που είχε για το Donnie Darko, είναι δυστυχώς ιδιαιτέρως περιορισμένο με μόλις 5 αλλά αξέχαστες μουσικές που ακούγονται κυρίως προς το τέλος της ταινίας και συγκλονίζουν με την καθαρότητά τους. Από τα τραγούδια που ξεχωρίζουν είναι φυσικά το Wave of Mutilation των Pixies από το οποίο πήρε και τον τίτλο του το τελευταίο κεφάλαιο, το Forget Myself των Elbow, το σατιρικό Teen Horniness is Not a Crime το οποίο "ερμηνεύουν" οι Sarah Michelle Gellar με την Abbey McBride και κυρίως το All These Things That I've Done των Killers που ντουμπλάρει ο Justin Timberlake σε μία από τις καλύτερες sequences της ταινίας.
 
image
 
Όταν τελειώνει μένεις με μια έκπληξη... Τι είδα τώρα? Κάτι ανάμεσα σε εκστασιασμό και μιας αίσθηση απογοήτευσης ταυτόχρονα. Δεν κατάλαβα σχεδόν τίποτα, με το ζόρι μπορείς να την χαρακτηρίσεις ταινία μιας και δεν έχει κανένα συμβατικό στοιχείο αλλά ΘΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ. Δε μπορώ να το περιγράψω αλλιώς. Αν λατρέψατε τη διαστροφή του Donnie Darko και πραγματικά περιμένετε το κάτι διαφορετικό δείτε την το συντομότερο δυνατό, φυσικά αφού έχετε διαβάσει πρώτα το prequel saga και αφεθείτε. Πιθανότατα δε θα καταλάβετε τίποτα αλλά αν έχετε λίγη υπομονή, η πρώτη κίνηση σας μόλις τελειώσει είναι να το ξαναβάλετε από την αρχή. Ίσως σας παραξένεψε ότι δεν έχω γράψει σχεδόν τίποτα για την ιστορία αλλά το έκανα γιατί απλά είναι απερίγραπτη, με την καλή και την κακή έννοια της λέξης ταυτόχρονα.
 
image
 

Ουσιαστικά, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Kelly, η ταινία έμεινε ανολοκλήρωτη μιας και το epic multimedia experience που ανέφερε περιελάμβανε και σειρά sites που θα είχαν συνεχής ανάπτυξη αλλά δυστυχώς όλα τους έχουν μείνει στάσιμα εως νεκρά εδώ και...ούτε θυμάμαι πόσο καιρό. Τα sites αυτά που άνοιξαν αλλά ουσιαστικά ξεχάστηκαν είναι τα www.southlandtales.com , www.treer-products.com , www.krysta-now.com , www.usident.org και κάποιοι πίστευαν ότι θα υπάρξουν και αλλά μετά από τόσα χρόνια η ελπίδα να δούμε κάποτε κάτι ολοκληρωμένο έχει χαθεί. Δεν έχω ξαναγράψει και ούτε πιστεύω ότι θα ξαναγράψω τόσο λεπτομερής παρουσίαση σε ταινία αλλά αν υπήρχε μία που το αξίζει σίγουρα είναι αυτή... και το Donnie Darko φυσικά, αλλά δεν είχα παρακολουθήσει την πορεία εκείνου για να ξέρω περισσότερα. Εδώ θέλω να ευχαριστήσω ειδικά τον Gunji για την άδεια χρησιμοποίησης του cast overview του, και την sic για την εξασφάλιση teaser poster υπογεγραμμένο από τον Kelly από το περσινό Comic-Con και αποστολή του σε μένα χωρίς να ζητήσει ούτε cent και συνολικά το forum του www.Richard-Kelly.net για την κοινή πορεία σε αυτή την ατέλειωτη αναμονή.

7,5/10

Φυσικά δε μπορώ να περιοριστώ στο trailer γι'αυτό παραθέτω και το sequence του Justin Timberlake που προείπα, ένα ακόμα χορευτικό sequence με τους Johnson- Gellar υπό τη μουσική του Moby, το trailer του πρώτου μέρους του prequel saga, και τέλος ένα βιντεάκι παρουσίασης της ταινίας και την απόφασης του Moby να κάνει το soundtrack της ταινίας.

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails