21 Σεπτεμβρίου 2010

Repo Men review

image

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον trailer, η επιστροφή του Jude Law ως action-hero (αν μπορεί να πει κανείς ότι είχε ποτέ αυτό το ρόλο) και η θεωρητική διαμάχη με Darren Lynn Bousman για τις “τυχαίες” ομοιότητες με το almost-cult, Repo! The Genetic Opera. Τρεις λόγοι που δε φάνηκαν αρκετοί για να φέρουν το Repo Men στις μεγάλες αίθουσες της Ελλάδας και είναι από τις λίγες φορές που θα συμφωνήσω απόλυτα με τις εταιρίες διανομής.

image[28]imageimageimage

Βρισκόμαστε στο κοντινό μέλλον, ένας καταστροφικός πόλεμος έχει φέρει το κόσμο στα όριά του και μετά το τέλος του οι εταιρίες κυριαρχούν με μία από αυτές, ονόματι The Union να κατασκευάζει τεχνητά όργανα, να είναι ικανή να αντικαθιστά οποιοδήποτε “ελαττωματικό” όργανο από καρδιά μέχρι αυτιά και από μάτια μέχρι το κεντρικό νευρικό σύστημα! Φυσικά τα όργανα κοστίζουν εξωφρενικά πολλά χρήματα τα οποία πληρώνει ο ασθενής σε τοκογλυφικές δόσεις, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα πολλοί από τους κατόχους των τεχνητών οργάνων να μην είναι ικανοί να αποπληρώσουν. Κάπου εκεί αναλαμβάνουν οι Repo Men, εργαζόμενοι στην Union που αν η πληρωμή καθυστερήσει πάνω από 96 μέρες, μπουκάρουν στο σπίτι σας, σας αναισθητοποιούν και έτσι απλά σας ανοίγουν και παίρνουν πίσω το όργανο! Οι Remy και Jake είναι δυο φίλοι και συνάδελφοι, κορυφαίοι στη συλλογή εκπρόθεσμων οργάνων. Μέχρι που ο Remy έχει ένα “εργατικό ατύχημα” και αναγκάζεται να βάλει τεχνητή καρδιά. Οι μήνες περνάνε, ο Remy δε μπορεί να ξεπληρώσει και ένα κυνηγητό ξεκινάει ώστε να γλιτώσει από τους πρώην συναδέλφους του που αργά ή γρήγορα θα τον ψάξουν για να πάρουν τη καρδιά. Μαζί του σε αυτή τη περιπέτεια, η Beth, μια πανέμορφη τραγουδίστρια που έχει 10 τεχνητά όργανα και έχει μάθει πως να επιβιώνει και να κρυφτεί από τους Repo Men.

image

Πολλές φορές έχουμε εξαπατηθεί από ένα trailer και στη περίπτωση του Repo Men, το σοκ είναι μεγάλο αφού από μια Hard-R περιπέτεια που περιμένεις να δεις, καταλήγεις με μια κοινωνική σάτιρα! Ολόκληρη η πρώτη ώρα είναι μια αποτυχημένα σκληρή σάτιρα μιας μελλοντικής δυστοπικής κοινωνίας, με το σενάριο να ασχολείται με τα προβλήματα της οικογένειας με τη δουλειά του Remy αλλά και την ευκολία αφαίρεσης μιας ζωής αφού αυτή δε κοστίζει τίποτα μπροστά στο υπερεξελιγμένο τεχνητό όργανο. Μπορεί θεωρητικά όλα αυτά να ακούγονται ενδιαφέροντα αλλά το σενάριο είναι τόσο φλύαρο που πολύ δύσκολα κρατάς την υπομονή ώστε να αντέξεις 60 ατελείωτα λεπτά. Κάπου εκεί νομίζεις/ελπίζεις ότι αρχίζει η ταινία που περιμένεις και εν μέρη, το Repo Men που περιμένεις αρχίζει με κατακόρυφη άνοδο της έντασης, κάποιες σκηνές δράσης και ουσιαστική προώθηση της ιστορίας έστω και αν είναι απολύτως αναμενόμενη. Όμως και εδώ, η απουσία ρυθμού κάνει τις προαναφερόμενες σκηνές ανούσιες και σε συνδυασμό με τη κακή fight choreography, το υπόλοιπο 40λεπτο περνάει απλά ανώδυνα. Και κάπου εκεί έρχεται το φινάλε που δε περιμένεις, και ίσως το μοναδικό εντυπωσιακό σεναριακό στοιχείο της ταινίας που αφήνει μια γλυκιά γεύση, έστω και του τελευταίου λεπτού.

Με τους Jude Law, Forest Whitaker, Alice Braga και Carice van Houten στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, περιμένεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όμως η χημεία, δεν είναι μόνο μάθημα στο σχολείο, αλλά και η ιδιαίτερη σχέση που που κάνουν δύο συμπρωταγωνιστές να γίνουν πιστευτοί, κάτι που εδώ δεν υπάρχει ούτε σε νανομόρια. Εντελώς αταίριαστοι σε όλα τα ζευγάρια, είναι πραγματικό επίτευγμα πως κατάφεραν με το παραπάνω cast, οι μόνοι αξιόλογοι να είναι ο κυνικός διεθυντής Liev Schreiber και σε μικρό cameo ο John Leguizamo.

image

Πλήρης απογοήτευση σε όλο της το μεγαλείο. Δεν είναι action movie όπως διαφημίζεται, δεν αξιοποιείται το all-star cast, και κυρίως ΔΕΝ είναι εύκολο να κρατήσεις ανοιχτά τα μάτια κατά τη διάρκεια της πρώτης ώρας της ταινίας.

4/10

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails