20 Σεπτεμβρίου 2010

Clash of the Titans [Η Τιτανομαχία] review

image

Αρχαία ελληνική ιστορία και μυθολογία, δύο θέματα που πονάνε αφού πριν περίπου μια δεκαετία απορούσαμε γιατί δεν έχει βγει κάποια ταινία βασισμένη στις αμέτρητες ιστορίες των και σήμερα μετά τα Troy, Alexander, Percy Jackson και άλλα τόσα λιγότερο γνωστά, παρακαλάμε να μην είχαν γίνει ποτέ.

Σε παραγωγή του Ray Harryhausen, το πρώτο Clash of the Titans του 1981 ήταν μια ταινία αρκετά εντυπωσιακή για την εποχή της και με σχετικά καλές κριτικές για το είδος της έχοντας μεγάλα ονόματα όπως τους Laurence Olivier, Ursula Andress και Burgess Meredith στο cast της. Σήμερα ο Kevin De La Noy, παραγωγός πρόσφατων επιτυχιών όπως The Dark Knight και Public Enemies ανέλαβε να μας ξαναπαρουσιάσει την ιστορία του Περσέα ή πιο σωστά να μας κάνει επίδειξη ειδικών εφέ μπασταρδεύοντας την ιστορία του Περσέα.

image

Μπερδεύοντας την ελληνική, την αραβική με τη σκανδιναβική μυθολογία, οι σεναριογράφοι μας παρουσιάζουν με σχετική συνέπεια την ιστορία του ημίθεου Περσέα, γιου του Δία και της Δανάης να σώζεται ως βρέφος από έναν ψαρά με την οικογένεια του οποίου και μεγαλώνει, μέχρι που όλη η οικογένεια σκοτώνεται από τον Θεό Άδη. Ο ίδιος καταλήγει στο Άργος το οποίο απειλείται από τον Άδη ότι θα καταστραφεί από το τρομερό τέρας Kraken (!!) αν δε θυσιάσουν τη πριγκίπισσα Ανδρομέδα. Έτσι ο Περσέας φεύγει μαζί με τους καλύτερους πολεμιστές του Άργους για να βρουν τρόπο να σταματήσουν το Kraken και να σκοτώσει τον Άδη. Πιάσ' τ' αυγό και κούρευτο…

Τεράστιοι σκορπιοί, παραφυσικά Djinn (τζίνι), τεράστια τέρατα που μοιάζουν με μια μίξη του τέρατος του Cloverfield με τα Kraken (μυθικά θαλάσσια τέρατα) της Σκανδιναβικής μυθολογίας, η Μέδουσα και διάφορα άλλα τέτοια όμορφα θα παρακολουθήσετε στο μπαστάρδεμα της ιστορίας του Περσέα. Ουσιαστικά χωρίς αιτία, ο Περσέας και η παρέα του πηγαίνει από μάχη σε μάχη απλά για να παρουσιαστεί ακόμα ένα υπερφυσικό “μυθολογικό” τέρας.

image

Πριν 30 χρόνια, μια τέτοια αφέλεια ίσως ήταν ανεκτή αλλά σήμερα είναι κωμικοτραγικό, τουλάχιστον για τους θεατές που ξέρουν τα απολύτως βασικά για τη μυθολογία. Αλλά έστω και έτσι, αυτό δε θα ήταν τόσο μεγάλο παράπτωμα αν η ταινία ήταν αρκούντος διασκεδαστική και με καταιγιστική δράση. Αντίθετα, η πρώτη της ώρα είναι κουραστική με ερασιτεχνικά σκηνοθετημένες σκηνές δράσης κάνοντας τα μειονεκτήματα των όχι και τόσο τέλειων όσο διαφημίζονται, οπτικών εφέ που μας θυμίζουν έντονα τους πρόσφατους Transformers παρά μυθολογικά τέρατα, ακόμα πιο έντονα. Ευτυχώς για την υπομονή μας, μετά την πρώτη ώρα οι σκηνές δράσης, αν και υπερβολικά προβλέψιμες και χωρίς ίχνος πρωτοτυπίας, είναι έντονες και διασκεδαστικές.

image

Χωρίς το all-star cast των Liam Neeson, Ralph Fiennes, Jason Flemyng, Mads Mikkelsen, Liam Cunningham, Pete Postlethwaite, Alexander Siddig, Ashraf Barhom, τους νέους και ανερχόμενους Luke Evans, Nicholas Hoult, Hans Matheson, τις υπερβολικά όμορφες Gemma Arterton και Alexa Davalos και τον νέο μεγάλο blockbuster star Sam Worthington, το Clash of the Titans πιθανότατα δε θα ήταν καν ανεκτό. Όλο το budget καταξοδεύτηκε στα εφέ, κάνοντας ολόκληρη τη ταινία να μοιάζει φτηνή χωρίς ίχνος επικότητας, κάνοντας το τελικό αποτέλεσμα οριακά ικανό να μας κρατήσει στα 100 λεπτά της.

4,5/10

 

1 σχόλιο:

  1. δεν το ειδα. Και αυτο γιατι ειχα παρει μυρωδια τι "παιζει"
    Κριμα παντως :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails