5 Σεπτεμβρίου 2010

A Christmas Carol [Χριστουγεννιάτικη Ιστορία] review

image

Το κλασσικό αριστούργημα του Καρόλου Ντίκενς που έγραψε τη δική του ιστορία στη Βρετανική και παγκόσμια λογοτεχνία, έβαλε στο στόχο του ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Robert “Forrest Gump” Zemeckis. Είναι περίεργο όταν συνειδητοποιείς ότι παρά τις αμέτρητες μεταφορές του βιβλίου και γενικότερα του ήρωα Ebenezer Scrooge στη μικρή ή μεγάλη οθόνη, λίγα ήταν πιστά στο βιβλίο και αποτύπωσαν τα γραπτά του Ντίκενς, ενώ αντίθετα τα πιο επιτυχημένα ήταν αυτά που πήραν τον Scrooge και του άλλαξαν τα φώτα, από το Scrooged του Bill Murray μέχρι τη Χριστουγεννιάτικη Ιστορία των Muppets και τον…Scrooge McDuck!

Αυτό ακριβώς έκανε ή τουλάχιστον ήθελε να κάνει στο A Christmas Tale ο Zemeckis, και κατά γενική ομολογία το πέτυχε αρκετά καλά. Σχεδόν για πρώτη φορά μια μεταφορά χρησιμοποιεί ακριβώς τα λόγια του Ντίκενς αλλά και τις περιγραφές του. Η γνωστή ιστορία που έχουμε δει πολλάκις δεν είναι ακριβώς όπως την έχουμε δει, εκτός αν έχουμε διαβάσει το βιβλίο, κάτι που ντρέπομαι που το λέω αλλά δεν έχω κάνει, και οι λεπτομέρειες των τριών φαντασμάτων κάνουν τη διαφορά. Το ανθρωπόμορφο κερί που δείχνει το φως του παρελθόντος, ο καλοκάγαθος γελαστός γίγαντας, σύμβολο της Βρετανικής παράδοσης, κάτι ανάμεσα σε Άγιο Βασίλη και Ιρλανδικό τρολ που αναλαμβάνει να μας κάνει βόλτα στο σήμερα και το ανατριχιαστικό, σχεδόν αόρατο πνεύμα του ζοφερού μέλλοντος, παρουσιάζονται με ένα επιμελημένο τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί.

image

Αλλά το αποτέλεσμα δε θα ήταν το ίδιο χωρίς το Jim Carrey. Η ταινία γυρίστηκε με τη τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε στα Polar Express και Beowulf, δηλαδή γυρίστηκαν οι σκηνές κανονικά με τους ζωντανούς ηθοποιούς και μετά επεξεργάστηκαν σε 3D ώστε να βγει το τελικό αποτέλεσμα που θαυμάσαμε για μια ακόμη φορά. Χωρίς το εύπλαστο πρόσωπο του Carrey και το εκπληκτικό ταλέντο στην απόδοση των διαφόρων φωνών αλλά και κινήσεων, μιας και υποδύεται συνολικά 7 χαρακτήρες (τον Scrooge σε διάφορες ηλικίες συν τα 3 πνέυματα), το Christmas Carol δε θα ήταν το ίδιο. Ο Scrooge απογειώνεται ως πραγματικά κακός και ανελέητα τσιγκούνας γέρος που έχει ξεχάσει να ζει. Μαζί του συμμετέχουν οι Gary Oldman, Colin Firth, Cary Elwes, Robin Wright και Bob Hoskins.

Τη μεγαλύτερη εντύπωση κάνει η ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα της Βικτοριανής Αγγλίας αφού ο Zemeckis παίρνει το ρίσκο να αποτυπώσει με σκληρό, σχεδόν ανατριχιαστικό τρόπο την ιστορία του Scrooge. Δε φοβάται να τρομάξει τους μικρούς θεατές ώστε να δείξει, αυτό που ήθελε να πει ο Ντίκενς, ένα νοσταλγικό διήγημα, ύμνο στην εξιλέωση και όχι ένα παιδικό παραμυθάκι. Αυτό που φοβάται όμως είναι τους ιθύνοντες νους της Disney, αφού έχει προσθέσει “τσόντα” μερικές παντελώς άχρηστες rollercoaster thrill ride σκηνές που μόνο σκοπό είχαν να “διαφημίσουν” και να δικαιολογήσουν την Disney 3D τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε, με αποτέλεσμα να χάνει μεγάλο μέρος της “σοβαρής μαγείας του βιβλίου”.

image

Το αρκετά πιο μέτριο δεύτερο μέρος δε φτάνει για να αμαυρώσει το αριστουργηματικό πρώτο μισό, τουλάχιστον όχι τόσο ώστε να χαλάσει μια σχεδόν “μυθιστορηματική” εμπειρία, έστω και αν έχασα την ευκαιρία να την απόλαυση σε όλο της το μεγαλείο στη μεγάλη οθόνη κάποιου κινηματογράφου και πρέπει να παραδεχτώ ότι το μετάνιωσα. Merry Christmas and God Bless Us Everyone…

7/10

 

1 σχόλιο:

  1. η ταινια ειναι θαυμασια και θα σταθω κι εγω στο ταλεντο του J.C. που μπορει ανετα να στηριξει αυτον τον... πολυμορφικο ρολο. Με μια καλη ατμοσφαιρικη σκηνοθεσια ο ηθοποιος ειναι που ανεβαζει την ποιοτητα τελικα :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails