11 Νοεμβρίου 2010

The Social Network review

image

Πολλές φορές είναι πολύ πιο δύσκολο να γράψεις για μια μέτρια παρά για μια πραγματικά καλή ταινία. Τι μπορείς να γράψεις για τη νέα ταινία του David Fincher; Μετά το ελαφρώς μεγαλομανιακό The Curious Case of Benjamin Button, ο γνωστός σκηνοθέτης επιστρέφει με την ιστορία του Mark Zuckerberg και τη δημιουργία της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης, Facebook.

image

O Mark Zuckerberg είναι μαλάκας. Δεν είναι απλά nerd, ενοχλητικός, αντικοινωνικός, είναι plain and simple μαλάκας. Ένας εκνευριστικά πανέξυπνος 19χρονος φοιτητής του Harvard που χρησιμοποιεί (κλέβει;) την ιδέα δύο συμφοιτητών του για τη δημιουργία μιας low-level σελίδας δικτύωσης των φοιτητών του Harvard. Ο Mark αν και συμφωνεί να τους βοηθήσει, παίρνει την ιδέα και με την οικονομική βοήθεια του μοναδικού του φίλου Eduardo Saverin, την εκτινάσσει στα επίπεδα του theFacebook, όπως είχε αρχικά ονομαστεί. Εξακόσιοι νέοι χρήστες σε μόλις 24 ώρες, και 22 χιλιάδες μέσα σε λίγες εβδομάδες μόνο μέσα στο πανεπιστήμιο του Harvard. Το theFacebook είναι το next big thing, μπαίνει στο λεξιλόγιο όλων των φοιτητών και οι δημιουργοί του γίνονται πιο διάσημοι και από την Natalie Portman! Όμως το facebook, έστω και σε πολύ διαφορετική μορφή ήταν ιδέα άλλων και έτσι μαζί με τους φίλους αυξάνονται και οι εχθροί. Αρχίζουν οι μηνύσεις, οι απειλές αλλά το Facebook δεν έχει σταματημό, γρήγορα εξαπλώνεται σε πολλά πανεπιστήμια της χώρας και πριν καλά το καταλάβουν σε όλο το κόσμο. Μέσα σε λίγα χρόνια γίνεται ο νεότερος δισεκατομμυριούχος αλλά ταυτόχρονα βρίσκεται και σε δύο μεγάλες εξωδικαστικές διαμάχες με τους φοιτητές που είχαν την αρχική ιδέα αλλά και με τον πρώην καλύτερό του φίλο.

image

Το μεγαλύτερο ερώτημα που ίσως εγείρω το The Social Network, είναι κατά πόσο ενδιαφέρουσα και κατανοητή είναι μια ταινία για την ιστορία μιας ιστοσελίδας σε αυτούς που δεν έχουν ιδέα τι είναι facebook, έστω και αν αυτοί είναι λίγοι. Η απάντηση είναι ναι και όχι. Η εκπληκτική σκηνοθεσία του David Fincher μιας τόσο “απλής¨ιστορίας δίνει μια τρομερή ταχύτητα στο ρυθμό της ταινίας με μόνο μειονέκτημα ότι αυτός ο διαολεμένος ρυθμός πέφτει σε δύο-τρία σημεία της, τα οποία γίνονται άμεσα και έντονα κουραστικά. Υπερηχητικά γρήγοροι διάλογοι που τονίζουν την ευφυΐα, την αντικοινωνικότητα, την ειρωνεία της τεχνολογίας που σε κάνουν να ανατριχιάζεις. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη μουσική του Trent Reznor και τις εξαιρετικές ερμηνείες των Jesse Eisenberg, Andrew Garfield αλλά και του Justin Timberlake, δημιουργούν ένα αποτέλεσμα που σπάνια βλέπουμε πια.

image

Το The Social Network ΕΙΝΑΙ μια ταινία για το Facebook και δε μπορώ να εγγυηθώ ότι αν δεν έχετε καμία σχέση με το θέμα θα την ευχαριστηθείτε τόσο πολύ αλλά σίγουρα έχει τόσα “τυπικά” συστατικά που δε μπορείς παρά να μείνεις άναυδος με μια τόσο ενδιαφέρουσα ιστορία που πραγματικά μπορείς να πιστέψεις ότι είναι αληθινή, όσο εξωπραγματική και αν φαίνεται. Ο Fincher επιστρέφει και αξίζει να τον απολαύσετε.

7,5/10

 

1 σχόλιο:

  1. ποτε δεν περιμενα οτι θα ηταν μια οντως ωραια ταινια, ομως ο τροπος που αξιολογεις την σκηνοθεσια και την διαχειριση του σεναριου (που φοβομουν), με κανει να της δινω μια ευκαιρια εξαιτιας σου :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails