26 Αυγούστου 2012

Underworld: Awakening [Underworld: Η Αναγέννηση] review

image

Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις του κλέφτη, τέσσερεις και σε τσακώσαμε… Η σειρά Underworld, μπορεί ποτέ να μην αποτέλεσε το τεράστιο blockbuster όμως κατάφερε κάτι σχεδόν αδιανόητο για το σημερινό Hollywood, δε βασίστηκε σε κανένα graphic novel, σε κανένα comic, αντίθετα αποτέλεσε «πρωτότυπη» ιστορία, και παρά τις αντίθετες προσδοκίες, κατάφερε να μείνει αναλλοίωτο στο χρόνο με τρεις σχεδόν εξίσου καλές ταινίες. Οι παραγωγοί πίστεψαν ότι μπορούν να τα καταφέρουν και τέταρτη φορά αλλά διαψεύστηκαν πανηγυρικά.

Έξι μήνες έχουν περάσει από τα γεγονότα του Evolution, και οι άνθρωποι έχουν ανακαλύψει τον ανελέητο πόλεμο μεταξύ Vampires και Lycans. Τρομοκρατημένοι στρέφουν όλες τους τις δυνάμεις για να τους εξολοθρεύσουν. Η Selene και ο Michael πιάνονται αιχμάλωτοι στη προσπάθειά τους να αποδράσουν και μένουν σε κατάσταση κρυογενετικού ύπνου στα εργαστήρια της AntiGen, όπου προσπαθούν να βρουν αντίδοτο για να ξανακάνουν αυτά τα πλάσματα ανθρώπους. Η Selene δραπετεύει και βρίσκεται σε ένα κόσμο όπου οι Lycans θεωρούνται εξαφανισμένοι και οι ελάχιστοι Vampires έχουν αναγκαστεί να φτιάξουν υπόγεια καταφύγια για να σωθούν. Τα οράματα που βλέπει την οδηγούν σε ένα κτήριο όπου βρίσκει ένα νεαρό κορίτσι, την Eve που αποκαλύπτεται κόρη του Michael και της Selene. Με τη βοήθεια του David, ενός άλλου Vampire, οδηγούνται στο καταφύγιο για να σωθούν. Εκεί όμως, και ενώ περιμένουν την επίθεση των ανθρώπων για να την επανάκτηση της Selene και της Eve, κάποιοι παλιοί εχθροί κάνουν την εμφάνισή τους και η Selene πρέπει να ανακαλύψει τι πραγματικά συμβαίνει.

image

Όπως θα καταλάβετε, το Awakening αποτελεί άμεσο sequel του Evolution, της δεύτερης δηλαδή ταινίας, μιας και το Rise of the Lycans αποτελούσε prequel. Ο Len Wiseman επιστρέφει στη θέση του παραγωγού, η Kate Beckinsale ξαναφοράει τα σέξι μαύρα δερμάτινα, όμως κάποιος λείπει. Αυτός είναι ο Kevin Grevioux, ο βασικός σεναριογράφος και ουσιαστικά δημιουργός της σειράς με το σενάριο να έχει γραφτεί βασισμένο σε ιστορία του Wiseman και με τη συνεργασία άλλων τριών σεναριογράφων που δεν είχαν καμία σχέση με τη σειρά. Η διαφορά είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Ξεχάστε τη σκοτεινή επική ατμόσφαιρα, τις περίπλοκες γραμμές αίματος που έφταναν εκατοντάδες χρόνια στο παρελθόν. Εδώ τα πράγματα υπεραπλοποιούνται, Selene ξυπνάει- Selene ανακαλύπτει ότι έχει κόρη- Κόρη πιάνεται αιχμάλωτη- Selene σώζει κόρη- Συνεχίζεται…. Μόλις σας περιέγραψα και με αρκετά μεγάλη λεπτομέρεια όλη τη ταινία!

Αν και το budget είναι σχεδόν το τριπλάσιο της πρώτης και το διπλάσιο της τρίτης ταινίας, το Underworld ποτέ δεν έμοιαζε τόσο φτηνό. Πλήρης απουσία εντυπωσιακών σκηνικών με όλη τη ταινία να διαδραματίζεται σε 2-3 χώρους, ηθοποιοί β διαλογής (εκτός τους Stephen Rea) και κυρίως μηδαμινού ενδιαφέροντος, απολύτως καμία οπτική καινοτομία και μερικά κακοφτιαγμένα εφέ και συνολική διάρκεια μόλις 75 λεπτών! Πραγματικά απορώ που πήγε όλο το budget. Μοναδική παρηγοριά η πραγματικά ασταμάτητη δράση. Εκτός ενός δεκαλέπτου, που προφανώς είναι και το πιο βαρετό, η ταινία πηγαίνει σχεδόν χωρίς διακοπή από action sequence σε action sequence, χωρίς όμως καμία από αυτές να είναι κάτι το ιδιαίτερο, κάτι το εντυπωσιακό ή το πρωτότυπο, απλά αναμασώντας τις ικανότητες της Selene.

Τα μόλις 75 λεπτά διάρκεια καταφέρνουν να μη μας προκαλέσουν τη βαρεμάρα, αλλά είναι πραγματικά κρίμα το Underworld να έχει αυτή τη κατάντια. Ποτέ δεν ήταν αριστούργημα, αλλά ποτέ δεν έπεσε στα επίπεδα των βιντεοκλιπίστικων «αδερφών» του, βλέπε Blade ή Resident Evil. Το σχεδόν σίγουρο sequel δε ξέρω αν μας δίνει ελπίδα για να διορθώσουν τις άσχημες εντυπώσεις ή αν το βαρέλι έχει ακόμα πιο βαθύ πάτο.

4,5/10

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails