4 Φεβρουαρίου 2012

The Conspirator [Ύποπτη Συνωμοσίας] review

image

Το The Conspirator είναι η παρθενική ταινία της εταιρίας The American Film Company που σκοπό έχει να παρουσιάσει σημαντικά γεγονότα της Αμερικάνικης ιστορίας, με όσο το δυνατόν πιο ακριβή τρόπο. Σκηνοθέτης για τη ταινία επιλέχτηκε να είναι ο Robert Redford. Αμερικάνικη ιστορία, Redford, το Conspirator, δυστυχώς, μας δίνει την εντύπωση του καμένου χαρτιού. Μήπως όμως δεν είναι ακριβώς έτσι;

Βρισκόμαστε στα τέλη του μεγάλου εμφυλίου και μόλις λίγες μέρες μένουν για την πλήρη παράδοση των Νοτίων. Η ατμόσφαιρα στο στρατόπεδο των Βόρειων είναι πανηγυρική με τον πρόεδρο Lincoln να επιλέγει να περάσει το βράδυ της 14ης Απριλίου 1865, βλέποντας τη θεατρική παράσταση Our American Cousin. Μέχρι που ξαφνικά ακούγεται ένας πυροβολισμός και ο πρόεδρος κείτεται νεκρός στα θεωρεία του θεάτρου. Την ίδια στιγμή, απόπειρες δολοφονίες γίνονται και κατά του αντιπροέδρου Andrew Johnson και του Γραμματέα του Κράτους William H. Seward. Ξαφνικά επικρατεί χάος σε όλη τη χώρα με τη διαφαινόμενη ειρήνη να καταρρέει. Οι συνωμότες με πρωτεργάτη τον ηθοποιό John Wilkes Booth που τράβηξε και τη σκανδάλη, εντοπίζονται και συλλαμβάνονται ή δολοφονούνται. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και η Mary Surratt, μια γυναίκα που διατηρεί ένα οικοτροφείο, στο οποίο σχεδιάστηκε η δολοφονία με τον γιο της να είναι ο μόνος που διαφεύγει της σύλληψης. Ο νεαρός δικηγόρος, και ήρωας πολέμου Frederick Aiken βρίσκεται, παρά τη θέλησή του, ως συνήγορός της, παρότι ούτε αυτός πιστεύει στη αθωότητά της. Βρίσκεται εγκλωβισμένος σε μια κατάσταση όπου σε κάθε περίπτωση θα βγει χαμένος. Το στρατιωτικό δικαστήριο έχει μοναδικό σκοπό να καταδικάσει τους κατηγορούμενους σε θάνατο για να επιστρέψει η ηρεμία στη χώρα, ενώ η ίδια η Surratt αρνείται να συνεργαστεί. Ο πρωτάρης Aiken από ήρωας, γίνεται τόσο προδότης όσο και οι δολοφόνοι, όμως δε το βάζει κάτω.

image

Παρά τα ιστορικά της στοιχεία, το Conspirator είναι ένα καθαρό δικαστικό δράμα. Σκοπός της ταινίας δεν είναι να μάθουμε ιστορία, αλλά μέσω ιστορικών γεγονότων, να παρακολουθήσουμε πως ένα δικαστήριο εξελίσσεται σε φαρσοκωμωδία, όταν διακυβεύεται το «κοινό καλό». Τα ιστορικά στοιχεία περιορίζονται στην εισαγωγή της ταινίας, αλλά προς μεγάλη μου έκπληξη, παρουσιάζονται με ιδιαίτερα κινηματογραφικό τρόπο, χωρίς να προσπαθήσουν να γίνουν «εκπαιδευτικά».

Περνώντας στο καθαρά δικαστικό μέρος, που αποτελεί και τη καρδιά της ταινίας, εδώ ο Redford ξεκινάει τους γνωστούς θεατρινισμούς του. Μπορεί η ιστορία να είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, ειδικά από τη σκοπιά του Aiken, όμως δε καταφέρνει να μας εξηγήσει το λόγο της επιμονής του δικηγόρου. Μέχρι τα μισά της δίκης τον παρακολουθούμε να παρακαλάει να αποχωρήσει από συνήγορος της Surratt αφού και ο ίδιος πραγματικά μισεί τους δολοφόνους, ενώ μας τονίζεται ξανά και ξανά ότι, όποια και να είναι η έκβαση της δίκης, αυτός θα βγει χαμένος. Και ξαφνικά, παίρνει την υπόθεση, προσωπικά, χωρίς να μπορέσουμε να καταλάβουμε γιατί. Η απάντηση, δίνεται «ανάμεσα στις λέξεις» αλλά δεν αποτυπώνεται και στο φιλμ.

image

Στους κεντρικούς ρόλους οι James McAvoy και Robin Wright είναι άκρως πειστικοί αλλά σε κανένα σημείο δε δίνουν το κάτι παραπάνω. Αντίθετα τη παράσταση κλέβουν οι δεύτεροι ρόλοι με τους Tom Wilkinson, Kevin Kline, Evan Rachel Wood, Colm Meaney και Danny Huston να είναι εξαιρετικοί. Ειδική μνεία πρέπει να δοθεί στη καλλιτεχνική αναπαράσταση της εποχής, η οποία είναι πραγματικά μαγευτική δημιουργώντας μια άκρως ρεαλιστική ατμόσφαιρα.

Το The Conspirator είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον δικαστικό δράμα που όμως παθαίνει λάστιχο σε κάποιους νευραλγικούς τομείς όπως στην ασυνέχεια του σεναρίου και στην ένταση αυτού. Δεν είναι μια καθαρά αμερικάνικη ταινία, και σε καμιά περίπτωση ούτε μια ιστορική ταινία, με τον καθένα να μπορεί να την απολαύσει άνετα. Όμως τελικά δε καταφέρνει το κάτι παραπάνω ως κινηματογραφικό προϊόν και καταλήγει στην ιστορία αδικημένων από των εαυτό τους, ταινιών.

6/10

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails