22 Φεβρουαρίου 2012

Bad Teacher [Άτακτη Καθηγήτρια] review

image

Πολλοί μιλούσαν για την επιστροφή της Cameron Diaz στη κωμωδία, όμως αν το καλοσκεφτείς, ποτέ η Diaz δε θεωρείτο κωμική ηθοποιός αφού εκτός του There's Something About Mary, είτε δεν ήταν το ουσιαστικό κωμικό πρώτο όνομα (The Mask, Shrek) είτε ουσιαστικά η ταινία δεν ήταν κωμωδία (Charlie's Angels, Knight and Day). Άρα το Bad Teacher είναι η πρώτη της καθαρή R rated comedy με αυτή ως κεντρικό χαρακτήρα. Για να δούμε τι ψάρια έπιασε…

Η Elizabeth Halsey δεν έχει καμία σχέση με τις κλασσικές δασκάλες, είναι αθυρόστομη, καπνίζει μαριχουάνα, δε δίνει δεκάρα για τους μαθητές της και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να τυλίξει ένα πλούσιο γαμπρό για να του τρώει τα λεφτά. Όταν το τελευταίο της θύμα τη διώχνει, βάζει πλώρη για τον επόμενο και όντας άφραγκη, αναγκάζεται να επιστρέψει στη δουλειά της. Νέος της στόχος, ο αθώος μέχρι βλακείας Scott Delacorte που κατά τύχη είναι και γιος πολυεκατομμυριούχου. Το βρώμικό της μυαλό πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος να τον κερδίσει είναι να μεγαλώσει τα στήθη της, και θα εκμεταλλευτεί τους πάντες και τα πάντα για να καταφέρει να βρει τα λεφτά που τις χρειάζονται.

image

Πρέπει να παραδεχτώ ότι ο χαρακτήρας της Elizabeth είναι προκλητικά ευχάριστος  για το θεατή και αρχικά μοιάζει το μεγαλύτερο ατού της ταινίας. Η Diaz καταφέρνει να πείσει απόλυτα για το πόσο απύθμενα καιροσκόπος και κερδοσκόπος μπορεί να είναι χωρίς να πέφτει με τα μούτρα σε βαριά gags. Το πρόβλημα βρίσκεται όμως στο περιβάλλον της και κατ’ επέκταση στο σύνολο της ταινίας. Όλοι οι χαρακτήρες, από τους άλλους καθηγητές μέχρι τους γονείς των παιδιών βρίσκονται οριακά πάνω από του Beavis και Butthead, ο ένας πιο πανίβλακας από τον άλλον. Και δεν αναφέρομαι σε απλούς χαζούληδες ή αθώους, αλλά πραγματικά απύθμενης ηλιθιότητας χαρακτήρες που βρίσκουμε μόνο σε κατώτατης ποιότητας θεατρικές παραστάσεις αποτυχημένου κωμικού που έχουμε την ατυχία να βλέπουμε συχνά πυκνά σε τηλεοπτικές επαναπροβολές. Η κωμωδία βασίζεται στις λεπτές ισορροπίες και εδώ δε θα βρείτε τίποτα τέτοιο. Οποιονδήποτε χαρακτήρα και να βάλεις απέναντι σε τέτοιες καρικατούρες, θα μπορεί να χαρακτηριστεί κωμωδία αλλά αυτή χάνει απολύτως την ουσία της. Αποκορύφωμα η τραγική dry humping σκηνή που πραγματικά δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης. Μοναδική εξαίρεση ο χαρακτήρας του Russell, γυμναστή του σχολείου που υποδύεται ο Jason Segel με ιδιαίτερη μαεστρία και αποτελεί ουσιαστικά τον μοναδικό ρεαλιστικό και αγαπητό χαρακτήρα της ταινίας. Παραπεταμένοι b ηθοποιοί γεμίζουν το υπόλοιπο cast με τον πρώην της Diaz, Justine Timberlake να επιστρέφει στις άθλιες performances του Love Guru.

Πρέπει να παραδεχτώ ότι αν και είχε πάμπολλες εκνευριστικές στιγμές, το Bad Teacher με κράτησε σχετικά εύκολα μέχρι το τέλος, το ελεεινά  αναμενόμενο politically correct τέλος. Δεν είναι η χειρότερη κωμωδία που έχετε δει αλλά είναι σίγουρα είναι από τις πιο απογοητευτικές αφού κατάφερε να δημιουργήσει έναν ιδιαίτερα διασκεδαστικό κεντρικό χαρακτήρα αλλά για να τον υπερτονίσει, κατέστρεψε τα πάντα γύρω του.

Και εις άλλα με υγεία…

4/10

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails