2 Νοεμβρίου 2011

Cars 2 [Αυτοκίνητα 2] review

image

Εξ’αρχής ήταν πολύ περίεργη η επιλογή της Pixar να δημιουργήσει sequel για μια από τις λιγότερο επιτυχημένες ταινίες της, το Cars. Υπάρχει βέβαια και η άλλη οπτική, μιας και μπορεί η ταινία να μην ήταν συγκριτικά τόσο καλή όμως προώθησε τεράστιας γκάμας προϊόντα για παιδιά, γεμίζοντας τα ράφια των καταστημάτων με τον Κεραυνό Μακουίν. Έχοντας όμως και πάλι τον δημιουργό της Pixar, John Lasseter πίσω από το τιμόνι, ήταν δύσκολο να πιστέψουμε ότι το Cars 2 θα ήταν απλά μια αρπαχτή.

image

Ο Lightning McQueen έχοντας κερδίσει το κύπελλο Piston, είναι ο απόλυτος πρωταθλητής και όλοι θέλουν να τον νικήσουν. Μια πρόκληση από τον Francesco Bernoulli, ένα αγωνιστικό της Φόρμουλα 1 για το μεγάλο Grand Prix, τον βάζει στο αεροπλάνο για την Ιαπωνία, την Ιταλία, τη Γαλλία και το μεγάλο τελικό στην Αγγλία. Μαζί του έχει πάντα τον φίλο του Mater, ο οποίος χωρίς να το θέλει πέφτει σε απανωτές γκάφες εξαγριώνοντας τον McQueen, ο οποίος και τον διώχνει. Ο Mater στη προσπάθειά του να διορθώσει τα λάθη του, μπλέκεται σε μια ιστορία κατασκοπίας και σαμποτάζ και συνεργάζεται με τους πράκτορες Finn McMissile και Holley Shiftwell για να βοηθήσει αλλά και να σώσει τον McQueen.

Κατ’αρχάς ξεχάστε το σκηνικό – πρωταγωνιστή της πρώτης ταινίας, τη πόλη Radiator Springs. Το Cars 2 θα μπορούσα να πω ότι δεν είναι ένα άμεσο sequel αλλά μια σχεδόν άσχετη ιστορία που απλά μπλέκεται ο McQueen και κυρίως ο Mater. Το βασικό κατασκοπικό θέμα είναι και η καταστροφή της ταινίας, κάτι που δυστυχώς φαινόταν και από το trailer. Ναι, μπορεί να υπάρχουν μερικές σκηνές blockbuster-ικής δράσης με εκρήξεις και τρελά gadgets όμως η βασική ιστορία με τα βιοκαύσιμα, την επιχειρηματική αντικατασκοπεία και τα εμπορικά σαμποτάζ, είναι υπερβολικά πολύπλοκη, ακόμα και για τους μεγαλύτερους θεατές, αλλά ταυτόχρονα και ιδιαιτέρως αδιάφορη. Η πολυπλοκότητα της ιστορίας αυξάνει αισθητά και τη διάρκεια της ταινίας κάτι που κουράζει και τους μικρούς θεατές που σιγά σιγά γλαρώνουν στις θέσεις τους μη καταλαβαίνοντας τι γίνεται, και απλά κουράζει τους μεγαλύτερους.

image

Δυστυχώς ένα γεγονός κάνει εμφανή τη προσπάθεια ξεζουμίσματος του franchise αφού το Cars 2 εκτός των δύο βασικών πρωταγωνιστών, έχει αφαιρέσει σχεδόν πλήρως τους υπόλοιπους χαρακτήρες αντικαθιστώντας τους με νέους. Νέοι χαρακτήρες, νέες φιγούρες, νέα παιχνίδια βλέπετε…

Αν και διαφωνώ με τη συνολική θεοποίηση της Pixar, είναι γεγονός ότι στη χειρότερη περίπτωση, οι ταινίες της ήταν διασκεδαστικές και ποιοτικές. Το Cars 2 όμως ρίχνει το πήχη και σηματοδοτεί μια προσπάθεια εμπορευματοποίησης έναντι της ποιότητας.

5/10

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails