30 Οκτωβρίου 2011

X-Men: First Class [X-Men: Η Πρώτη Γενιά] review

image

Οι X-Men είναι ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της Marvel, μια τεράστια σειρά ολοκληρωμένων υπερηρώων και όχι απλά μια λίστα με aliases, ένα franchise που αν διαχειριστεί σωστά μπορεί να έχει σχεδόν απεριόριστη διάρκεια. Το First Class προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό, μια σωστή διαχείριση του κόμικ, και όχι απλά την εκμετάλλευση δύο, τριών ή πέντε ηρώων που αναγκαστικά θα επιλεχτούν από το πλήθος λόγω εμπορικότητας. Το First Class, ξεκίνησε σαν μια ακόμα ταινία της σειράς Origins, στην οποία θα βλέπαμε το παρελθόν του Magneto, όπως ακριβώς είδαμε και στο αντίστοιχο Origins: Wolverine όμως μετά από αρκετά rewrites, κατέληξε στη τελική του μορφή, δηλαδή την ιστορία της δημιουργίας των X-Men.

image

Βρισκόμαστε στο 1962, η Αμερική και αντικομουνιστική μανία της την έχει φέρει στα πρόθυρα πολέμου με τους Σοβιετικούς. Δύο τελείως διαφορετικοί άνδρες, βρίσκονται να από τύχη να πολεμάνε τον ίδιο αντίπαλο, τον Sebastian Shaw. Ο Erik Lehnsherr ένας γερμανοεβραίος που κατά τη διάρκεια του 2ου Π.Π. πιάστηκε από τους Ναζί, με τον σαδιστή επιστήμονα Shaw να σκοτώνει τη μητέρα του ώστε να τον κάνει να αποκαλύψει της «μαγνητικές» του δυνάμεις. Μετά από χρόνια ο Erik τον βρίσκει και ζητάει εκδίκηση. Και από την άλλη μεριά ο Charles Francis Xavier, νεαρός αμερικανός επιστήμονας που ανακαλύπτει ότι ο Shaw προσπαθεί να προκαλέσει 3ο Π.Π. και προσπαθεί να τον σταματήσει. Οι δρόμοι τους διασταυρώνονται και μαζί, έστω και αν έχουν τελείως διαφορετικές ατζέντες, προσπαθούν να βρουν όσους περισσότερους μεταλλαγμένους μπορούν ώστε να σταματήσουν τον Shaw και τα σχέδιά του.

Το αληθινό γεγονός της Κρίσης των πυραύλων της Κούβας, χρησιμοποιείται ως όχημα για να ξεδιπλωθεί η ιστορία των δύο αρχηγών των μεταλλαγμένων, του Magneto και του Professor X, και παρά το επιτυχημένο σεναριακά πάντρεμα, το αποτέλεσμα είναι μάλλον αδιάφορο. Η προσοχή στρέφεται αποκλειστικά στους χαρακτήρες και παρόλο που τα κεντρικά πρόσωπα είναι ο Magneto και ο X, παρακολουθούμε πολλά ιστορικά, για το κόμικ, γεγονότα, όπως το για τη σχέση του X με την Mystique, τη σχέση της Mystique με τον Beast και το πώς τελικά δημιουργήθηκαν τα δύο στρατόπεδα των X-Men και των Brotherhood of Mutants.

image

Το όλο σκηνικό των 60s είναι εξαιρετικά στημένο από τον Matthew Vaughn αλλά δε πέφτει και στη παγίδα μιας παλιομοδίτικης περιπέτειας. Το First Class είναι άλλωστε μια περιπέτεια των X-Men και η δυνατή δράση είναι βασικό χαρακτηριστικό της, με τη διαφορά ότι εδώ η δράση αποτελεί μόνο την έκρηξη της ιστορίας και όχι το πυρήνα αυτής. Εντυπωσιακότατα και τεράστιας έκτασης ψηφιακά εφέ, βίαια αλλά όχι αιματηρά (PG13 γαρ), αλλά μάλλον αποτυχημένα και επιτηδευμένα «ηρωική-επική» μουσική υπόκρουση που ειδικά στις σκηνές δράσης φτάνει τη γελοιότητα.

Όσο για τις ερμηνείες, εδώ δε μπορούμε να έχουμε κανένα παράπονο, αφού οι παραγωγοί ρίσκαραν και επέλεξαν ποιοτικούς αντί εμπορικούς ηθοποιούς, James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Rose Byrne, Jason Flemyng, January Jones και αρκετοί ακόμα σε μικρότερους ρόλους. Το πρωταγωνιστικό δίδυμο ήταν εξαιρετικό και ενώ κατάφεραν να πείσουν ότι είναι οι νεότεροι Patrick Stewart και Ian McKellen, την ίδια στιγμή δημιούργησαν το δικό τους ρόλο και όχι μια απλή μίμηση.

image

Το X-Men: First Class είναι αδιαμφισβήτητα η καλύτερη ταινία των X-Men, αν αυτό σημαίνει κάτι. Συνεχίζει όμως να αποτελεί μια ακόμα ταινία της Marvel με ότι καλό ή κακό αυτό σημαίνει. Μια ταινία της εταιρίας και όχι του σκηνοθέτη, ένα blockbuster που δε προσπαθεί καν να πάρει ρίσκα και του αρκεί να ικανοποιήσει του κομικάδες και όχι να αποτελέσει μια ανεξάρτητη ταινία.

6,5/10

 

1 σχόλιο:

  1. προσωπικά είμαι της DC και τα comics της Marvel απλά τα θεωρώ δεύτερης κατηγορίας. Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν έχουν μια αξιοσέβαστη ιστορία όπως η Χ-men και το Spiderman.
    Θα την δω την ταινία γιατί απλά μ' αρέσει το είδος και όχι επειδή αγαπώ τους χαρακτήρες :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails