4 Αυγούστου 2010

Archive reviews #1: Night Watch, The Reaping, Death Sentence, Rescue Dawn

Πριν ξεκινήσω να γράφω στο MadWorld Movies, διατηρούσα το Darko’s space που όμως ήταν αρκετά παρωχημένο και έτσι πριν μερικούς μήνες ήρθα εδώ στο blogspot. Έτσι, κυρίως για λόγους αρχείου, αλλά και για να διαβάσετε τη γνώμη μου για κάποιες παλιότερες ταινίες, θα μεταφέρω, κατά καιρούς, τις παλιές μου κριτικές εδώ, μέχρι κάποια στιγμή να τις μεταφέρω όλες…και είναι πολλές! Δείξτε επιείκεια στο τρόπο γραφής, πολλά άλλαξαν από τότε…


imageΤελικά μερικές φορές δε κάνει κακό να επηρεάζεσαι από τις γνώμες των άλλων. Δεν είχα ακούσει και τα καλύτερα για το πρώτο μέρος της τριλογίας του Timur Bekmambetov και κυρίως τα παράπονα ήταν ότι είναι κουραστική και βαρετή, έχοντας όμως υπόψη ότι είχε διαφημιστεί ως το ρώσικο Matrix κάτι το οποίο δείχνουν και οι ίδιοι από το trailer. Τελικά ΔΕΝ είναι το ρώσικο Matrix αλλά αυτό δεν είναι καθόλου κακό αν το περιμένεις.

Η ταινία αρχίζει παρουσιάζοντας την προϊστορία των βιβλίων και της ταινίας η οποία είναι ιδιαίτερα απλή με τους δυο στρατούς, του καλού και του κακού, του φωτός και του σκότους, τους ιππότες και τους βρικόλακες να κονταροχτυπιούνται στην υποτιθέμενη τελική μάχη. Βλέποντας ότι οι στρατοί είναι ισοδύναμοι, οι αρχηγοί έκαναν ανακωχή η οποία τηρείται μέχρι και τις μέρες της σύγχρονης Μόσχας. Στο παρόν πια, μας παρουσιάζει, τους Άλλους. Οι Άλλοι παρουσιάζονται κάτι σαν "πρόγονοι" των X-Men που ο καθένας έχει μια ικανότητα την οποία δεν γνωρίζει και όταν τελικά ανακαλύψει, συνήθως κατά τύχη, πρέπει να αποφασίσει με ποιό στρατό θα πάει, στους καλούς ή τους κακούς. Ένας τέτοιος είναι και ο ήρωας της ιστορίας, ο Anton Gorodetsky που μέσω ενός προσωπικού δράματος ανακαλύπτει τη δύναμή του και ξεδιπλώνεται η ιστορία η οποία δεν έχει παρά ελάχιστη πρωτοτυπία αλλά ο τρόπος παρουσίασης είναι ιδιαίτερα έξυπνος και κυρίως μη-βασισμένος στη δράση η οποία υπάρχει μόνο σε 2-3 σκηνές και δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτό που υπάρχει και στο trailer. Πολύ ενδιαφέροντες οι 2οι χαρακτήρες εμπνευσμένοι από παραμύθια αλλά εντελώς μονοδιάστατοι, τουλάχιστον στο πρώτο μέρος της τριλογίας. Πιστευτές ερμηνείες και καλό casting, οργανωμένα από έναν πολλά υποσχόμενο σκηνοθέτη που ελπίζω να έχει επιτυχία με το πρώτο του Hollywoodιανό film, "Wanted" ώστε να συνεχίσουμε να τον βλέπουμε.

Σύντομα περιμένω σε dvd το δεύτερο μέρος της τριλογίας, "Day Watch" που αναμένεται ακόμα καλύτερο.

6,5/10


imageΈχω να καταφέρω να δω ταινία του Stephen Hopkins από την εποχή του ανεκδιήγητου Lost in Space και σ' αυτή τη περίπτωση παρά το χάλια trailers, λίγο η Hilary Swank, λίγο η Annasophia Robb (Bridge to Terabithia), είπα να κάνω μια προσπάθεια αλλά ο Τζαμαϊκανός (!!!) σκηνοθέτης και πάλι έλαμψε με μια ακόμα μπουρδούλα. Βέβαια με τέτοιο σενάριο κάποιων αδερφών Hayes, που φυσικά έχουν εξαιρετικό βιογραφικό όπως το σενάριο του House of Wax και μερικά επεισόδια του Baywatch και του Booker, πάλι καλά τα κατάφερε.

Χωρίς να πω πολλά πολλά spoilers, η Swank είναι πρώην ιερωμένη που σε κάποια ιεραποστολή που είχε πάει, της σκότωσαν τον άντρα και την κόρη σαν θυσία στο Θεό και από τότε απαρνήθηκε τη θρησκεία και πια είναι επιστήμονας (...γενικά) και προσπαθεί να δώσει επιστημονικές εξηγήσεις στα διάφορα "θαύματα" που συμβαίνουν στον κόσμο. Έτσι  την καλούν να ερευνήσει ένα ποτάμι που έγινε κόκκινο (αίμα??) σε μια μικρή πόλη (όχι το Everwood) και ταυτόχρονα να τις την πέσει και ο local hunk. Αν πω παραπάνω θα αποκαλύψω σημαντικά σημεία της ιστορίας (εδώ γελάμε), άσε που βαριέμαι κιόλας. Ε, συνεχίζει η ιστορία με πολλά κλισέ και με ένα φινάλε ΤΟΣΟ αναμενόμενο που σε κάνει να θες να κάνεις το dvd, φρίσμπι.

Η Hilary Swank ξεχωρίζει σε μια ταινία που ούτε ο manager της ξέρει γιατί διάλεξε να πρωταγωνιστήσει με τους υπόλοιπούς να τους έχουν μαζέψει από τα καλάθια. Όσο για την Robb, υπάρχει απλά σαν παρουσία μιας και μιλάει μόνο στο φινάλε και δε μπορώ να πω ότι είναι ιδιαίτερα καλή επιλογή μιας και μόνο η παρουσία της αποτελεί spoiler.

Δε θα κόψετε τις φλέβες σας όσο την βλέπετε (δεν ορκίζομαι και για το φινάλε), αλλά για να περάσετε ένα ευκολοχώνευτο ψευτοθρησκευτικό μπουρδο2ωρο, ρίξτε μια ματιά.

5/10


imageΜπορεί η σειρά Saw να έχει ξεφτιλιστεί και από ένα κλειστοφοβικό ψυχολογικό θρίλερ να έχει καταντήσει snuff film αλλά αυτό δε μειώνει το πρωτοτυπία του πρώτου και με ένα καλό σενάριο, πίστευα ότι ο Μαλαισιανός σκηνοθέτης James Wan ίσως μπορούσε να δείξει ακόμα περισσότερα. Έτσι μετά από ένα αρκετά ενδιαφέρον trailer, είπα να δω το Death Sentence.

Η ιστορία είναι πολύ απλή και υπάρχει απλά για να προωθήσει τη δράση. Ο Nick Hume (Kevin Bacon) ζει μια τέλεια οικογενειακή ζωή ώσπου ένα βράδυ γυρνώντας σπίτι μαζί με τον ένα γιό του, σταματάνε σε ένα βενζινάδικο στο οποίο για κακή τους τύχη μπουκάρουν μερικοί gangsta-skinheads και σκοτώνουν τον γιο του. Έτσι μιας και η δικαιοσύνη δεν τον καλύπτει, παίρνει τον νόμο στα χέρια του (γουάου).

Δυστυχώς συνολικά η ταινία απογοητεύει μιας και είναι εξευτελιστικά αναμενόμενη και η μόνη της ελπίδα, η δράση είναι τυπική χωρίς το απαραίτητο στυλιζάρισμα για το είδος της. Ο ρόλος του Bacon είναι τόσο μονοδιάστατος που θα μπορούσε να παιχτεί άνετα από τον Dolph Lundgren, και φυσικά δε μπορεί κανείς να μιλήσει για ερμηνεία. Οι υπόλοιποι χαρακτήρες είναι σχεδόν καρτουνίστικοι (με την κακή έννοια) με τον John Goodman να ξεχωρίζει όσο μπορεί κι'αυτός σε έναν ρόλο σχεδόν cameo.  Παρ’όλ’αυτά, το πρώτο μέρος της περνάει σχετικά εύκολα αλλά όχι και το 2ο στο οποίο περιμένεις να δεις κάποια κορύφωση, κάποια εντυπωσιακή σκηνή, κάτι... αλλά ματαίως. Έτσι φτάνει σε ένα ψευτονεμεσιακό φινάλε και αναστενάζεις..."Άντε τέλειωσε".

5/10


imageΑκόμα μια ταινία για τον πόλεμο του Βιετνάμ. Ή μάλλον η πρώτη ταινία για τον πόλεμο του Βιετνάμ...που έχω δει, αν εξαιρέσεις Quiet American που δεν μπορεί να θεωρηθεί και τόσο πολεμική. Το εξαιρετικό cast (Bale,Zahn, Davies) και το ακόμα καλύτερο trailer σε συνδυασμό με έναν σκηνοθέτη (Werner Herzog) που είναι κυρίως γνωστός για τα ντοκιμαντέρ του, προέβλεπαν μια εξαιρετική ταινία.

Η ιστορία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα...σχεδόν. Ο υπολοχαγός Dieter Dengler (Christian Bale) στην πρώτη του αποστολή για βομβαρδισμό εγκαταστάσεων στο Βιετνάμ, καταρρίπτεται και πιάνεται αιχμάλωτος από τους Βιετκόνγκ σε μία μικρή βάση στο Λάος. Εκεί βρίσκεται με άλλους κρατούμενους όπως οι αμερικάνοι Duane Martin (Steve Zahn), ο Eugene 'Gene' McBroom (Jeremy Davies) και 3 ακόμα Ασιάτες που δούλευαν για την Αμερική. Εκεί μας περιγράφει τις κακουχίες και τα βασανιστήρια που υπέστησαν, χωρίς όμως να δείχνουν ανατριχιαστικές λεπτομέρειες (PG13, γαρ). Η ομάδα ψάχνει τρόπο να αποδράσει και...καλύτερα μη συνεχίσω γιατί θα μπω σε spoilers.

Γενικά πρόκειται για μια αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία αν και προσωπικά δε με ενδιέφεραν οι τύχες τους, αλλά παρόλ'αυτά κατάφεραν να κρατήσουν την δράση σε συνέχεια και να μην κάνει κοιλιές και να σε κρατάει άνετα κατά την 2ωρη διάρκεια. Η σκηνοθεσία ήταν παραπάνω από ικανοποιητική με πολύ καλή φωτογραφία και ελάχιστη μουσική επένδυση σε επιλεγμένες στιγμές. Οι ερμηνείες ήταν πολύ καλές και ειδικά του Zahn που δείχνει ότι του αξίζει μια καλύτερη καριέρα, με τον Bale και τον Davies ένα σκαλί πιο πίσω. Μέχρι εδώ όλα καλά...

...Αλλά εδώ αρχίζουν οι αμερικανιές. Οι υπόλοιποι κρατούμενοι βρίσκονται εκεί 1,5-2,5 χρόνια και μόλις πάει ο ήρωας τον εμπιστεύονται όλοι εκτός από έναν που τα έχει ψιλοχάσει, καταφέρνει να λύσει τις χειροπέδες, οργανώνει το σχέδιο απόδρασης, σκοτώνει τους κακούς και και και...διάφορους τέτοιους ηρωισμούς που είναι εντελώς εκτός τόπου και χρόνου σε σχέση με το υπόλοιπο ύφος της ταινίας και καταστρέφουν απολύτως τον ρεαλισμό και την ατμόσφαιρα. Απ'ότι έψαξα λίγο για την αληθινή ιστορία της ταινίας, οι ανακρίβειες είναι πολύ περισσότερες απ'αυτές που φαίνονται με την πρώτη ματιά και καταλαβαίνεις ότι αν έδειχναν την αληθινή ιστορία, η ταινία θα ήταν πολύ πιο ενδιαφέρουσα και ρεαλιστική.

6/10

1 σχόλιο:

  1. νομιζω ημουν μαζι σου σχεδον απο την αρχη.
    Εφαρμοζω εδω και 3 εβδομαδες την τακτικη της μεταφορας των κειμενων μου απο το yannidakis live στην νεα σελιδα κι ετσι επικροτω την ιδεα σου σ' αυτο.
    Δεν μπορουμε να σβησουμε την ιστορια μας :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails