16 Νοεμβρίου 2013

We Bought a Zoo [Ο Ζωολογικός μας Κήπος] review

We Bought a Zoo

Μπορεί πριν μια δεκαετία να έγινε…Almost Famous με τον Vanilla Sky του, όμως τα τελευταία χρόνια η καριέρα του Cameron Crowe σίγουρα δεν είναι και στα καλύτερά της. Έξι χρόνια πέρασαν από το αδιάφορο Elizabethtown και η νέα του ταινία μοιάζει να μη προσπαθεί καν να επανακτήσει τα κεκτημένα, λιμνάζοντας στα στάσιμα νερά μιας οικογενειακής κομεντί. Ή μήπως όχι…

Πριν έξι μήνες ο Benjamin Mee έχασε τη πολυαγαπημένη του γυναίκα και έμεινε να προσέχει τα δύο του παιδιά, τον 14χρονο Dylan και την 8χρονη Rosie. Η δουλειά του έχει πάρει τη κάτω βόλτα και μην αντέχοντας άλλο να τον λυπούνται, παραιτείται. Η σχέση με τον έφηβο γιο του πάει από το κακό στο χειρότερο με τον Dylan να δημιουργεί συνεχώς προβλήματα, με την αποβολή του από το σχολείο να είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Ο Benjamin αποφασίζει να αλλάξει ζωή, να κάνει μια νέα αρχή και ψάχνει νέο σπίτι όμως τίποτα δε του προσφέρει την αλλαγή που ζητάει. Μέχρι που βρίσκει ένα παλιό αγρόκτημα λίγο έξω από τη πόλη που μοιάζει ιδανικό, με μια μικρή λεπτομέρεια, ότι βρίσκεται στη μέση ενός εγκαταλελειμμένου ζωολογικού πάρκου που θα πρέπει να αγοράσει μαζί και να αναλάβει τη συντήρηση των άγριων ζώων. Ο Benjamin παίρνει τη μεγάλη απόφαση και με τη βοήθεια των εργαζόμενων του πάρκου αποφασίζει να το ξανανοίξει.

Αλήθεια είναι ότι το εκλεπτυσμένο cast δίνει ελπίδες για κάτι περισσότερο από μία «κοινή» οικογενειακή ταινία, ότι κι αν σημαίνει αυτό, όμως καλώς ή κακώς, το We Bought a Zoo είναι ακριβώς αυτό. Μια ταινία που απευθύνεται σε όλη την οικογένεια, μια πραγματική ιστορία ενός ανθρώπου που αποφάσιζε να ζήσει πριν η λύπηση των άλλων προς την οικογένειά του γίνει θηλιά, να πάρει μια απόφαση ζωής χωρίς να σκεφτεί τις επιπτώσεις, ενός ανθρώπου που θέλησε να προσφέρει αντί να του προσφέρουν. Τα παραπάνω ακούγονται λίγο διδακτικά, και ίσως είναι, όμως σε καμιά περίπτωση δε παρουσιάζονται ως τέτοια.

Όμως, όπως είπα το We Bought a Zoo είναι μια οικογενειακή ταινία που σκοπό έχει να ψυχαγωγήσει, μεταξύ άλλων και τους μικρότερους θεατές, κάτι που για να πετύχει, ο Crowe ακολούθησε την οδό της ωραιοποίησης. Δε γνωρίζω κατά πόσο η ιστορία είναι αληθινή όμως δεν είναι και ακριβώς ρεαλιστικό όταν αναλαμβάνεις ένα τέτοιο έργο να σε περιμένει η Scarlett Johansson ως υπεύθυνη πάρκου, και η Elle Fanning, που εντελώς τυχαία είναι ακριβώς στην ηλικία του αντιδραστικού γιου σου και του τη πέφτει από το πρώτο δευτερόλεπτο, η 8χρονη κόρη είναι ο ορισμός του αγγέλου, η καλοσύνη και η εξυπνάδα προσωποποιημένη, μονίμως ενθουσιασμένη με τα πάντα και κάνει ότι μπορεί για να σε ενθαρρύνει και να σε βοηθήσει, οι εργαζόμενοι του πάρκου σου είναι βγαλμένοι από τη λίστα των “employers of the month” και όταν σου τελειώνουν τα λεφτά, να σου έρχονται «ουρανοκατέβατα» δολάρια! It’s a wonderful, wonderful life…κανονικά!

Το παραδέχομαι, έφταιγα κι εγώ, αλλά όταν έχεις Cameron Crowe, Matt Damon, Scarlett Johansson, Thomas Haden Church, Patrick Fugit και Elle Fanning, ελπίζεις ή τουλάχιστον δε περιμένεις ότι δε θα δεις…τη νέα ταινία της Disney. Αν όμως το πάρεις απόφαση, το We Bought a Zoo έχει ακριβώς αυτά που χρειάζεται το είδος της οικογενειακής κομεντί, με συγκίνηση, γέλιο, συμπαθητικούς χαρακτήρες, ευχάριστη εξέλιξη και ένα ανοιχτόκαρδο φινάλε.

Μπορεί ο Crowe να έβαλε χαμηλά το πήχη αυτή τη φορά, όμως τον πέρασε με σβηστές μηχανές. Το We Bought a Zoo είναι μια πολύ ευχάριστη ταινία που μπορεί πραγματικά να απολαύσει όλη η οικογένεια χωρίς τύψεις.

6/10

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails