1 Σεπτεμβρίου 2012

The Rum Diary [Μεθυσμένο Ημερολόγιο]review

image

Δύσκολο να πεις αν η καριέρα του Johnny Depp βρίσκεται στο ζενίθ της ή έχει ήδη ξεκινήσει την αργή αλλά σταθερή κάθοδο. Η αλήθεια όμως είναι ότι ακόμα και οι πιο ένθερμοι οπαδοί του βλέπουν τη πορεία του να έχει βαλτώσει επικίνδυνα ανάμεσα σε Tim Burton και Jack Sparrow. Το The Rum Diary, μια ταινία βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του διάσημου μυθιστοριογράφου Hunter S. Thompson, συγγραφέα και του Fear and Loathing in Las Vegas, που είχε εκτινάξει τη καριέρα του ηθοποιού το 1998, θα μπορούσε να ήταν το ιδανικό νέο βήμα που θα του έδινε μια νέα ώθηση. Δυστυχώς, όμως, ατύχησε…

Ο Paul Kemp είναι ένας Νεοϋορκέζος δημοσιογράφος που αφήνει τη δουλειά του για να εργαστεί στη San Jose Star, μια μικρή εφημερίδα του Πουέρτο Ρίκο που πάει από το κακό στο χειρότερο και οδεύει ολοταχώς για κλείσιμο. Ο αλκοολισμός του είναι μόνο ένα από τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει, αφού η προσέγγιση από τους μεγαλοκαρχαρίες του νησιού που θέλουν να εκμεταλλευτούν τη θέση του για τα συμφέροντά τους, οι περιπέτειες με τον φωτορεπόρτερ συνάδελφο αλλά και ο κεραυνοβόλος έρωτας για την όμορφη Chenault δε θα τον αφήσουν σε χλωρό κλαρί.

Το The Rum Diary αποτελεί ανεπίσημο prequel του Fear and Loathing in Las Vegas και όπως δήλωσε και ο Depp, έπαιξε το ρόλο του Kemp όπως και αυτόν του Raoul Duke, μόνο 15 χρόνια νωρίτερα. Η παραγωγή πέρασε από χίλια κύματα με αλλαγές σκηνοθετών και πρωταγωνιστών, αλλά και προβλήματα με την συγγραφή και τη σκηνοθεσία του από τον Bruce Robinson, λόγω έλλειψης αλκοόλ!

image

Το μεγάλο πρόβλημα του Rum Diary είναι η δυσκολία εύρεσης κεντρικής ιστορίας και ενδιαφέρουσας πλοκής, αφού ως «ημερολόγιο» έχει μια οριακά σπονδυλωτή μορφή με πρωταγωνιστές τους χαρακτήρες και όχι τα γεγονότα που παρακολουθούμε. Η σκοτεινή πλευρά της δημοσιογραφίας, η εμπορική εκμετάλλευση «παραδείσων» όπως το Πουέρτο Ρίκο από μεγαλοκαρχαρίες, το αντικομουνιστικό κυνήγι μαγισσών και φυσικά, το απαραίτητο love story είναι μόνο μερικά από τα θέματα στα οποία πηδάει το σενάριο χωρίς όμως να εμβαθύνει σε κανένα από αυτά. Αποτέλεσμα έχει πολλά από αυτά να προκαλούν την αδιαφορία μας και να πιάνουμε τον εαυτό μας να μην ενδιαφερόμαστε για το τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Μπορεί η ιστορία να είναι το πιο αδύναμο χαρτί του, όμως οι χαρακτήρες είναι πραγματικά απολαυστικοί. Από τον, σε μόνιμη πολιτισμική και οινο-πνευματική σύγχυση, Paul Kemp (Depp) που δε προλαβαίνει να ανοίγει μέτωπα και να κάνει εχθρούς, τον βετεράνο φωτορεπόρτερ Sala (Michael Rispoli) και τις απίστευτες περιπέτειες που περνάνε μαζί με τον Kemp, μέχρι τον waaaay-too-drunk, αδολφικό, μαστούρη πρώην δημοσιογράφο Moberg που υποδύεται απολαυστικότατα ο Giovanni Ribisi, κάνουν ένα εκλεκτό ensemble cast που δε κατάφερε να ξεχωρίσει λόγω του αδιάφορου συνόλου της τανίας.

Το The Rum Diary είναι σίγουρα ένα βήμα «απεμπλοκής» από τους καθιερωμένους ρόλους για τον Johnny Depp, αλλά η συνολική εντύπωση που αφήνει η ταινία είναι αυτό της αδιαφορίας, μιας μέτριας ταινίας που ίσως δε μπορούσε να καταφέρει πολλά περισσότερα όσο και αν προσπαθούσε.

5/10

The Rum Diary (2011) on IMDb

1 σχόλιο:

  1. Θα συμφωνήσω πως, με όση καλή διάθεση κι αν προσπαθήσει κάποιος να τη δει, είναι μία μέτρια ταινία. Καλό μήνα!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails