5 Ιανουαρίου 2012

The Descendants [Οι Απόγονοι] review

image

Η νέα ταινία του, ελληνικής καταγωγής, Alexander Payne έκανε την επίσημη πρώτη του στην Ελλάδα στην έναρξη του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ σε λίγες μέρες (επιτέλους) θα βγει και επίσημα στις αίθουσες. Για να δούμε κατά πόσο μας άφησε ικανοποιημένους…

Ο Matt King είναι ένας μεγαλοδικηγόρος στη Χαβάη, πνιγμένος στις υποθέσεις του, αδιάφορος σύζυγος και πατέρας που ξαφνικά βρίσκεται προ των ευθυνών του όταν η γυναίκα του πέφτει σε κώμα μετά από ατύχημα. Ο Matt θα πρέπει να βρει τρόπο να βάλει σε τάξη αλλά και να έρθει κοντά με τις δύο, 10 και 17 χρονών, κόρες του ενώ ταυτόχρονα να συνειδητοποιήσει και ο ίδιος το πόσο αδιάφορος ήταν.

Αν και δεν είμαι γνώστης αλλά ούτε και θαυμαστής του Alexander Payne, το concept του Descendants έμοιαζε ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Αν και σίγουρα όχι πρωτότυπο, η κίνηση ματ του σκηνοθέτη έγινε με την επιλογή του George Clooney στο ρόλο του πρωταγωνιστή. Το σενάριο, όπως πάντα είναι εξαιρετικό με απανωτά σκοτσέζικα ντους από την άχαρη, σχεδόν slapstick κωμωδία, στο βαρύ μελόδραμα και τανάπαλιν. Παίζει με κάθε είδους ζητήματα που αφορούν τις διαφορές των γενεών, τα κληροδοτήματα μέχρι και τα πεθερικά, όμως ποτέ δε πέφτει στη παγίδα του «κατηχητικού».

image

Αν και ο γνωστός αργός ρυθμός του σκηνοθέτη είναι και πάλι εδώ, σίγουρα σε αυτή τη περίπτωση έχει ανεβάσει μία ταχύτητα αφού δε θα δείτε ούτε αργόσυρτα arthouse πλάνα, ούτε κουραστικά κοντινά στη ξινισμένη φάτσα του πρωταγωνιστή. Σίγουρα δε λείπουν οι σκηνές που θα έπρεπε απλά να κοπούν αλλά δύσκολα θα μπορέσει κάποιος να κατηγορήσει το Descendants ως μια βαρετή ταινία.

Ο Payne όχι μόνο κατάφερε να βρει τον ιδανικό ρόλο για τον Clooney, του οποίου ποτέ δεν αμφισβητήθηκαν οι υποκριτικές του ικανότητες (αντίθετα με τις σκηνοθετικές του), αλλά παίζει ξεδιάντροπα μαζί του, βάζοντας ως αντίπαλο δέος, τον…Matthew Lillard, κάνοντάς τον ακόμα πιο συμπαθή στο θεατή και σίγουρα παίρνει μια από τις καλύτερες ερμηνείες του. Οι δύο νεαρές κόρες, αν και τα βγάζουν πέρα δίπλα στον Clooney, δεν είναι τα παιδιά θαύματα που θα μιλάμε για χρόνια ενώ και το υπόλοιπο cast (Judy Greer, Beau Bridges, Robert Forster) μοιάζει σχεδόν διεκπαιρεωτικό.

Θέλοντας και μη, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχει αφήσει εντελώς πίσω του, τις εμπορικές ταινίες, επικεντρώνοντας στον ανεξάρτητο κινηματογράφο και το The Descendants μοιάζει σαν την ιδανική μετάβαση. Μια μικρή παραγωγή με Χολιγουντιανό πρωταγωνιστή και σχετικά εύπεπτη. Μια πολύ καλή ταινία με εξαιρετικό σενάριο και έναν τρομερό Clooney να κλέβει τη παράσταση.

6,5/10

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails