10 Ιουλίου 2011

Los Ojos de Julia (Julia's Eyes) [Τα Μάτια της Τζούλια] review

image

Με τον διάσημο Μεξικανό σκηνοθέτη Guillermo del Toro, τα τελευταία χρόνια να έχει δουλέψει προπαρασκευαστικά σε πολλές ταινίες (Hobbit, Mountains of Madness) αλλά τελικά να μην έχουμε δει κάποια καινούρια του δημιουργία εδώ και τρία χρόνια, γεμίζει το χρόνο του με την παραγωγή, τόσο ισπανόφωνων όσο και αγγλόφωνων ταινιών, βλ. Splice, Biutiful κτλ. Η τελευταία ταινία που έχει το προνόμια να αναγράφει στον τίτλο της “Guillermo del Toro presents” είναι το Ισπανικό Los Ojos de Julia του Guillem Morales (The Uncertain Guest).

image

Η Julia και η Sara είναι δύο δίδυμες αδερφές που λόγω μιας εκ γενετής ασθένειας, χάνουν σταδιακά την όρασή τους. Με τη Sara να μην απαντάει στα τηλεφωνήματα της αδερφής της, η Julia με το σύζυγο της πηγαίνουν από το σπίτι της όπου και τη βρίσκουν κρεμασμένη, υπό «περίεργες» συνθήκες. Αν και η αστυνομία είναι σίγουρη για την αυτοκτονία, η Julia είναι πεπεισμένη ότι κάτι άλλο της συνέβη. Μια σκιά, ένας αόρατος άνθρωπος που μοιάζει να την ακολουθεί. Υπάρχει ή είναι παιχνίδι της εξασθενημένης όρασής της που όλο και χειροτερεύει. Η πίεση θα την κάνει να χάσει πλήρως την όρασή της όμως ακόμα νοιώθει αυτή τη σκιά να την απειλεί και δε σταματάει να ψάχνει την αλήθεια.

Αν και τα πρώτα λεπτά της ταινία δικαιολογούν απόλυτα το χαρακτηρισμό του θρίλερ τρόμου, η κατάσταση σταδιακά αλλάζει ολοκληρωτικά. Το στοιχείο του μυστηρίου υπερκαλύπτει απόλυτα την έννοια του τρόμου, ενώ το θρίλερ αντικαθίσταται από το δράμα! Λαμβάνοντας υπόψη και τις υπόλοιπες παραγωγές του del Toro (Pan’s Labyrinth, The Orphanage), η παρουσία του ανθρώπινου στοιχείου, του δράματος αν προτιμάτε, ήταν ίσως αναμενόμενη, αλλά σε αυτή τη περίπτωση, ο σκηνοθέτης ξεχνάει τελείως ότι η ταινία του υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είναι θρίλερ και μάλιστα τρόμου.

image

Όλα αυτά ίσως μπορούσα να αγνοήσω, αν τα αναπάντεχα νέα συστατικά δράματος και μυστηρίου ήταν άξια αναφοράς, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Αντίθετα, είναι τα πιο αδύναμα κομμάτια της ταινίας και όσο περνάει η ώρα και η ιστορία γίνεται επιτηδευμένα πολύπλοκη, μοιάζουν ακόμα πιο άστοχα. Και μιας και αναφέρθηκα στην ιστορία, εδώ η εξέλιξη είναι ακόμα χειρότερη, αφού ενώ σε όλη τη ταινία, ο σκηνοθέτης παίζει με το παραφυσικό, το μυστήριο λύνεται εντελώς άστοχα και χωρίς καμιά πειστική δικαιολογία.

Δυστυχώς, τα Μάτια της Χούλια (και όχι Τζούλια) είναι μια συνολικά απογοητευτική ταινία. Μπορεί να έχει καλές ερμηνείες και μερικές εντυπωσιακά σκηνοθετημένες σεκάνς αλλά δε θα καταφέρει να ικανοποιήσει ούτε τον φαν του μυστηρίου και ακόμα λιγότερο τον φαν του τρόμου.

4,5/10

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails