16 Δεκεμβρίου 2012

The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn [Οι Περιπέτειες του Τεν Τεν: Το Μυστικό του Μονόκερου] review

image

Ο Βέλγος νεαρός ριψοκίνδυνος δημοσιογράφος TinTin δημιουργήθηκε από τον Hergé πριν περίπου 83 χρόνια αλλά ποτέ δε κατάφερε να γίνει παγκοσμίως γνωστός και αποτελούσε πάντα το…underdog στις επιλογές της παιδικής μας ψυχαγωγίας. Ακόμα και ο μεγάλος παραμυθάς Steven Spielberg δε τον είχε ακουστά, μέχρι τη κυκλοφορία του πρώτου Indiana Jones και τις ερωτήσεις που δέχτηκε από τους οπαδούς αν εμπνεύστηκε την ιστορία του από τον TinTin. Φυσικά δε θα μπορούσε να αφήσει τη περιέργειά του ανικανοποίητη και οι ιστορίες τον μάγεψαν, γνωρίζοντας τον ίδιο τον Hergé που δήλωσε ότι μόνο ο Spielberg θα μπορούσε να αποτυπώσει ικανοποιητικά τον TinTin σε φιλμ. Οι πρώτες προσπάθειες δεν ευοδώθηκαν, τα δικαιώματα γύρισαν πίσω στον Hergé, ο οποίος αρνήθηκε να τα πουλήσει στους Roman Polanski και Claude Berri που ενδιαφέρθηκαν να τα αγοράσουν και τα χρόνια περνούσαν, μέχρι το 2001 οπότε ο Spielberg αποκάλυψε ότι σκεφτόταν να γυρίσει τον TinTin σε κινούμενα σχέδια, ξαναγόρασε τα δικαιώματα, και ξεκίνησε η παραγωγή, ξανάλλαξε γνώμη θέλοντας να την κάνει live-action και κάλεσε την Weta Digital του Peter Jackson για να τον βοηθήσουν με το σχεδιασμού του Μιλού. Ο Jackson, μεγάλος οπαδός του κόμικ, μετά από μία επίδειξη των δυνατοτήτων της Weta, έπεισε τον Spielberg ότι η καλύτερη μέθοδος είναι το motion capture, η μέθοδος δηλαδή που εφάρμοσε στο Gollum, χρησιμοποιώντας πραγματικούς ηθοποιούς. Η επίσημη ανακοίνωση ήρθε το 2007 και οι δύο τεράστιοι δημιουργοί ήταν έτοιμοι να συνεργαστούν σε μια επική τριλογία που θα ξεκινούσε με το The Secret of the Unicorn σε σκηνοθεσία του Spielberg.

Η ιστορία του SotU βασίζεται στα κόμικ The Secret of the Unicorn, The Crab with the Golden Claws και Red Rackham's Treasure και έχει φυσικά ως πρωταγωνιστή τον TinTin έτοιμο για μια ακόμα περιπέτεια, όταν κατά τύχη αγοράζει ένα μοντέλο του καραβιού Unicorn και γρήγορα ανακαλύπτει ότι πολλοί το ψάχνουν μανιωδώς. Παρά τις προειδοποιήσεις, η περιέργεια του τον οδηγεί σε ένα ταξίδι στα μέσα του ωκεανού και από εκεί στο Μαρόκο κυνηγώντας το μυστικό το Μονόκερου.

image

Θέλοντας και μη, το πρώτο που σε κάνει να μείνεις με το στόμα ανοιχτό είναι ο σχεδιασμός και η λεπτομέρεια των γραφικών της ταινίας. Από τους χαρακτήρες, τους περιβάλλοντες χώρους, τα διάφορα εφέ, τα πάντα είναι σχεδιασμένα με ασύγκριτη λεπτομέρεια που σε ζαλίζουν. Τα έντονα χρώματα και ο χαρακτήρας του κόμικ κρατείται ανέπαφος όμως ακόμα και ο Hergé θα ήταν περήφανος για αυτόν τον TinTin. Ο γνωστός για την ικανότητά τους να λέει παραμύθια Spielberg, μας τρέχει από το ένα σημείο του πλανήτη στο άλλο, χρησιμοποιώντας άκρως live-action σκηνοθεσία, κάτι που σε συνδυασμό με την ελευθερία που του δίνει η μετέπειτα τρισδιάστατη επεξεργασία, μας προσφέρει μία από τις πιο εντυπωσιακές οπτικά ταινίες.

Οι ιστορίες των κόμικς του TinTin μπορεί να χαρακτηριστούν προεφηβικές, μιας και ήταν γεμάτες περιπέτεια, χωρίς βέβαια ιδιαίτερη βία, αλλά θεματικά ήταν πλημμυρισμένες από ηθικά διδάγματα και μια εκνευριστική αθωότητα. Εδώ ακριβώς παρουσιάζεται το δίλλημα, αφού ακριβώς αυτά τα στοιχεία παρουσιάζονται και στο The Secret of the Unicorn, με μια ιστορία σχεδόν αδιάφορη που γίνεται ακόμα πιο αδιάφορη στη πορεία με μοναδικό μοχλό κίνησης την ασταμάτητη περιπέτεια. Είναι δίκαιο να ζητάμε κάτι παραπάνω από τη κινηματογραφική μεταφορά ενός κόμικ που βασιζόταν ακριβώς σε αυτή τη λογική; Δεν είμαι εγώ αυτός που θα απαντήσει, όμως δε μπορώ να αρνηθώ ότι με τους Joe Cornish, Edgar Wright και Steven Moffat στο σενάριο περίμενα σίγουρα κάτι περισσότερο, κάτι πιο ενδιαφέρον.

image

Το The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn είναι μια ιδιαίτερα διασκεδαστική παραδοσιακή περιπέτεια, γεμάτο δράση σε διάφορα μέρη του κόσμου, αμέτρητες εντυπωσιακότατες σκηνές, απαράμιλλης ποιότητας γραφικά που ζαλίζουν αλλά εν τέλει είναι μια ταινία που έχει το ίδιο target group με το κόμικ στο οποίο βασίζεται. Η εντελώς αδιάφορη ιστορία δυστυχώς δε της επιτρέπει να απογειωθεί αλλά σίγουρα μας δίνει ελπίδες ότι η συνέχεια μπορεί να είναι καλύτερη.

6/10

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails