19 Ιουνίου 2012

Man on a Ledge [Στενά Περιθώρια] review

image

Πριν από μερικά χρόνια, εμφανίστηκε από πουθενά ο Sam Worthington και με σερί blockbusters (βλ. Avatar, Terminator, Clash of the Titans) και έγινε ένας, με το στανιό, αστέρας. Μετά από αυτό το καταιγισμό, έκανε κάποιες ταινίες που πέρασαν μάλλον απαρατήρητες και με μικρότερους ρόλους και τώρα, με το Man on a Ledge ξεκινάει ο «δεύτερος γύρος δημοσιότητας» με τα Wrath of the Titans και Thunder Run να αναμένονται στο άμεσο μέλλον (το Avatar 2 αργεί ακόμα).

Ένας καλοντυμένος άνδρας μπαίνει σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης, ανεβαίνει στο δωμάτιο που είχε κρατημένο, «στήνει» το δωμάτιο, αφήνει ένα σημείωμα, ανοίγει το παράθυρο και βγαίνει στο περβάζι. Δε λέει τίποτα σε κανέναν, όμως γρήγορα κάποιος τον προσέχει, φωνάζει την αστυνομία η περιοχή αποκλείεται και ξεκινάν οι ενέργειες για να βρουν ποιος είναι, τι θέλει και πως θα σώσουν τον άγνωστο άνδρα που παραμένει ένα βήμα από το κενό. Απειλεί όμως να αυτοκτονήσει ή η ενέργειά του έχει άλλους σκοπούς.

image

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του Man on a Ledge είναι το σενάριο, που αν και δεν είναι πρωτότυπο καταφέρνει να ξεδιπλωθεί αριστοτεχνικά και εκεί που έχεις δει το trailer και νομίζεις ότι ήδη ξέρεις τι θα γίνει, νέα σεναριακά στοιχεία αποκαλύπτονται σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της ταινίας κρατώντας ψηλά το ενδιαφέρον. Σε λίγο πιο χαμηλά επίπεδα βρίσκονται οι διάλογοι που έχουν την ιδιαιτερότητα της παρουσίας του χιούμορ και σε αυτό το τομέα τα καταφέρνουν εξαιρετικά αν και όχι ιδιαίτερα ρεαλιστικά, αλλά οι «σοβαροί» διάλογοι είναι ιδιαιτέρως μέτριοι έως ερασιτεχνικοί. Ο άσημος σεναριογράφος Pablo F. Fenjves που το μόνο που έχει στη φιλμογραφία του είναι b horror βιντεοταινίες, κατάφερε να ταιριάξει αρμονικά μια heist και μια negotiator ταινία στο ίδιο ενδιαφέρον αλλά σε καμιά περίπτωση πρωτότυπο τελικό αποτέλεσμα.

image

Τα προβλήματα όμως δεν είναι λίγα και εντοπίζονται κυρίως στη σκηνοθεσία και τους πρωταγωνιστές της ταινίας. Ο πρωτάρης Asger Leth αποδεικνύει από τη πρώτη ότι δεν έχει τα φόντα για μια έντονη και γρήγορη ταινία όπως θα έπρεπε να είναι το Man on a Ledge. Χάνει συνεχώς τον έλεγχο του ρυθμού, ενώ η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη στις σκηνές δράσης που μοιάζει να μη ξέρει να χειριστεί κινούμενη κάμερα. Όσο για τους πρωταγωνιστές, ο μόνος που σώζεται είναι ο Jamie Bell στο ρόλο του μικρού αδερφού που αναλαμβάνει το…άλλο μισό της επιχείρησης και αποτελεί και το βασικό κωμικό στοιχείο της ταινίας. Όσο για τους υπόλοιπους, ο Worthington επιβεβαιώνει το χαρακτηρισμό Worth-less-ington εμφανίζοντας συμπτώματα Keanu Reeves με το ίδιο απλανές βλέμμα και βαρεμένο τόνο στη φωνή σε όλη τη ταινία, ενώ κάποιος πρέπει να ξέχασε να πάει τον καφέ στον Edward Burns που πραγματικά βαριέται που ζει. Λάθος η επιλογή της, ταλαντούχου μεν, αλλά μη πειστικής Elizabeth Banks, ενώ ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στη λατίνα νεαρά Genesis Rodriguez, το έτερο ήμησι του Bell, που παρόλο που είναι απίστευτα ατάλαντη, φοράει μια κολλητή φόρμα και ένα σετ ροζ εσωρούχων και κανείς δε προσέχει τι λέει!

Το Man on a Ledge είναι μια ωραία ταινιούλα με πολλά και βασικά ελαττώματα που δε του επιτρέπουν το βήμα παραπάνω. Ένα ενδιαφέρον σενάριο δεν είναι αρκετό όταν έχει κακή σκηνοθεσία και ακόμα χειρότερο πρωταγωνιστή. Δε θα χάσετε την ώρα σας αλλά δε θα χάσετε και τίποτα άλλο αν δε τη δείτε.

5,5/10

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails