23 Μαΐου 2012

War Horse [Το Αλογο του Πολέμου] review

image

Δεκατρία χρόνια μετά τη Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν, ο Steven Spielberg επιστρέφει στο είδος των πολεμικών ταινιών αλλά με κάτι τελείως διαφορετικό. Το concept του War Horse μοιάζει κάτι ανάμεσα σε ανέκδοτο και αριστουργηματικά ευφυές και ο Spielberg έχει αποδείξει πλειστάκις ότι κάτι τέτοιες ιδέες τις παίζει στα δάχτυλα…

Βρισκόμαστε στο επαρχιακό Devon της Αγγλίας, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, λίγο πριν τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένα πουλάρι γεννιέται σε μια φάρμα, μεγαλώνει και πάει για πούλημα στο τοπικό ζωοπάζαρο. Εκεί βρίσκεται και ο Ted Narracott, ένας φτωχός αγρότης που θέλει να αγοράσει ένα άλογο για να οργώσει το ξεροχώραφό του, όμως το νεαρό άλογο τον εντυπωσιάζει και, παρόλο που είναι εντελώς ακατάλληλο για αγροτικές εργασίες, το αγοράζει. Πολύ γρήγορα ο Ted καταλαβαίνει το λάθος του αφού το άλογο, του είναι άχρηστο αλλά ο νεαρός γιος του Albert αναλαμβάνει να το εκπαιδεύσει, δίνοντάς του το όνομα Joey. Παρόλο που ο Joey τα καταφέρνει, η τύχη παίζει άσχημο παιχνίδι και η οικογένεια κινδυνεύει να χάσει το σπίτι της. Ο πόλεμος έχει ήδη κηρυχτεί, και ο Ted αναγκάζεται να πουλήσει τον Joey στο στρατό και ένας αξιωματικός τον παίρνει για προσωπικό του άλογο. Η περιπέτεια του Joey μόλις ξεκίνησε αφού στα 4 χρόνια του πολέμου, αλλάζει πολλά χέρια δουλεύοντας σκληρά, μπροστά και πίσω από το μέτωπο, ζει μεγάλες μάχες και καταφέρνει να αποδείξει ότι είναι ένα πραγματικό άλογο του πολέμου.

image

Το πρώτο που πρέπει να γίνει ξεκάθαρο είναι ότι το War Horse δεν είναι μια τυπική πολεμική ταινία. Το σενάριο είναι βασισμένο στο ομώνυμο παιδικό βιβλίο κάτι που έχει δύο σημαντικές συνέπειες, την πλήρη απουσία βίας και τη γενικότερη ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται ο πόλεμος. Ο Spielberg κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα, να διηγηθεί μια ολοκληρωμένη ιστορία γεμάτη συναισθήματα, χωρίς να επικεντρώνει σε κάποιο σεναριακό γεγονός. Η εκπαίδευση του Joey, η σχέση που δημιουργείται με τον Albert, η επιστράτευσή του, η αλλαγή διαφόρων ιδιοκτητών, από τον ευγενή Άγγλο αξιωματικό, στον νεαρό Γερμανό που θέλει να σώσει τον αδερφό του, στη μικρή ορφανή Γαλλιδούλα που ζει με τον παππού της, και πίσω στους Γερμανούς να σέρνει άρματα μάχης μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος των περιπετειών του, είναι τα στιγμιότυπα της ζωής του Joey που μας είναι μερικά από τα στιγμιότυπα, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο ενδιαφέροντα που συμπληρώνουν την ιστορία του ηρωικού αλόγου.

Στα μειονεκτήματα της ταινίας δε μπορεί να μη αναφερθεί η υπερβολικά light απεικόνιση του πολέμου, ακόμα και μπροστά στη πρώτη γραμμή, κάτι που αφαιρεί τον απαραίτητο ρεαλισμό, με τους «ιδιοκτήτες» που αλλάζει ο Joey να είναι όλοι τους σχεδόν αγγελικοί και με τους περισσότερους από αυτούς να είναι παιδιά που ο πόλεμος τα ωρίμασε πριν της ώρας τους. Αυτό το light ύφος εντοπίζεται και ενοχλεί περισσότερο στις πολεμικές σκηνές όπου λείπει κάθε ίχνος βίας παρά τη προσπάθεια ρεαλιστικής απεικόνισης της κόλασης της πρώτης γραμμής. Όσο για τις περιπέτειες του Joey, σίγουρα η πιο αδιάφορη είναι αυτή της νεαρής Γαλλιδούλας που προφανώς υπάρχει μόνο για να προσθέσει επιπλέον συναισθηματισμό και δε προσφέρει τίποτα στην ιστορία.

image

Το War Horse παρότι είναι αμερικάνικη παραγωγή, είναι μια απόλυτα πειστική αγγλική ταινία, με τη διασκευή του σεναρίου να την έχει κάνει ο μεγάλος Richard Curtis (Love Actually, Bridget Jones's Diary, Notting Hill, Mr. Bean, Four Weddings and a Funeral) και το cast να αποτελείται από την αφρόκρεμα ποιοτικών, αλλά όχι τόσο εμπορικών βρετανών ηθοποιών, μεταξύ των οποίων οι Peter Mullan, Emily Watson, David Thewlis, Tom Hiddleston, Benedict Cumberbatch, Eddie Marsan, Liam Cunningham και ο Γάλλος Niels Arestrup που θαυμάσαμε στο Un Prophète. Όλοι τους δίνουν το καλύτερό τους εαυτό με θαυμάσιες ερμηνείες αλλά τη συνταγή χαλάει ο άπειρος πρωταγωνιστής Jeremy Irvine που είναι σαν τη μύγα μεσ’ το γάλα αλλά ευτυχώς ο ρόλος του δεν είναι τόσο μεγάλος όσο αρχικά φαίνεται. Όπως και σε σχεδόν κάθε ταινία του Spielberg, άξια αναφοράς είναι η εκπληκτική φωτογραφία και μουσική των μονίμων συνεργατών του, Janusz Kaminski και John Williams αντίστοιχα.

Το War Horse είναι ένα light έπος με λίγο από πόλεμο και πολύ ευαισθησία, το οποίο στα χέρια του Spielberg, και με την βοήθεια του cast and crew γίνεται μια πανέμορφη ταινία που παρά τα ελαττώματά της, αξίζει να δουν όλοι.

6,5/10

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails