25 Φεβρουαρίου 2017

Review: Triple 9 - Κωδικός 999

Triple 9 αφίσα

Ήταν ο μακρινός Οκτώβρης του 2015 όταν έσκασε μύτη το πρώτο trailer της νέας ταινίας Triple 9 και κυριολεκτικά μας ξεσήκωσε. Όταν όμως έφτασε ο Φλεβάρης και η ταινία έσκασε μύτη στις αίθουσες, ξαφνικά άκρα του τάφου σιωπή, λες και κανείς δεν ήθελε να παραδεχτεί αυτό που είδε. Η ταινία εξαφανίστηκε άρον άρον από τις αίθουσες και τρεις μήνες αργότερα βγήκε σε home video. Με τον Σπέντζο που είχε τα δικαιώματα διανομής, να μη προλαβαίνει να τη κυκλοφορήσει όσο ακόμα υπήρχε ένα κάποιο hype, το Triple 9 έμεινε στο συρτάρι, μέχρι που ξαφνικά πριν δυο βδομάδες, αποφάσισε να την παραχώσει στο καλεντάρι της…για να φεύγει από τη μέση.

Μια πενταμελής συμμορία ετοιμάζει τη ληστεία μιας τράπεζας, από την οποία κλέβουν μία συγκεκριμένη θυρίδα. Όπως μαθαίνουμε κατόπιν, ανάμεσά τους βρίσκονται και δύο διεφθαρμένοι αστυνομικοί, και τη ληστεία είχε “παραγγείλει” μια τσαρίνα της ρωσικής μαφίας, η οποία είναι και συγγενής ενός εκ των ληστών. Όταν όμως της παραδίδουν το περιεχόμενο της θυρίδας, εκείνη τους εκβιάζει και τους ζητάει να φέρουν εις πέρας ακόμα μία, πιο επικίνδυνη αποστολή. Όντας με τη πλάτη στο τοίχο, εκείνοι δέχονται, όμως για να την ολοκληρώσουν θα πρέπει πρώτα να στήσουν ένα θανάσιμο κόλπο.

Triple Nine

Το Triple 9 είναι ένα ensemble δραματικό περιπετειώδες θρίλερ που μουρμουρίζει ασταμάτητα μία φράση: Θέλω να γίνω Heat! Οι ομοιότητες με το αριστούργημα του Michael Mann μπορεί να μην είναι κραυγαλέες αλλά οι προσπάθειες σεναρίου και σκηνοθεσίας να πετύχουν ένας παρόμοιο ύφος δε κρύβονται. Δυστυχώς όμως ούτε ο πρωτοεμφανιζόμενος σεναριογράφος Matt Cook, ούτε ο σκηνοθέτης John Hillcoat (Lawless, The Road) μπορούν να συγκριθούν μαζί του.

Ναι, το σενάριο έχει μια αρκετά ενδιαφέρουσα, πολυσχιδή κεντρική ιστορία, την οποία όμως αδυνατεί να διηγηθεί λόγω της ανύπαρκτης παρουσίασης των χαρακτήρων, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν είναι παρά χάρτινες καρικατούρες, και τους μέτριους ποιοτικά διαλόγους. Δυστυχώς, αυτά τα προβλήματα δε γίνονται αντιληπτά από το σκηνοθέτη, ο οποίος αντί να δώσει λίγο περισσότερο γκάζι για να σώσει ότι μπορεί, αποφασίζει να το παίξει βαρύς κι ασήκωτος, χασομερώντας, προσπαθώντας να δώσει βάρος σε μια πλοκή που δε το αντέχει, σώζοντας τα προσχήματα με τις 2-3 εξαιρετικά καλοσκηνοθετημένες σκηνές βραδυφλεγούς δράσης.

Triple 9 2

Μη κοροϊδευόμαστε, το μεγαλύτερο ατού της ταινίας είναι οι ηθοποιοί της, ένα 11μελές ensemble cast στο οποίο βρίσκουμε μπόλικους Οσκαρικούς (Chiwetel Ejiofor, Casey Affleck, Woody Harrelson, Kate Winslet), τους ανερχόμενους Gal Gadot, Anthony Mackie, Aaron Paul, Teresa Palmer και Michael Kenneth Williams, και τους καρατερίστες Clifton Collins Jr και Norman Reedus. Είναι πραγματικά μεγάλη η μαγκιά του Hillcoat όχι απλά που έπεισε όλους αυτούς να εμφανιστούν στη ταινία του, ακόμα και για πολύ μικρούς ρόλους, αλλά και που κατάφερε να βγάλει μια πολύ καλή ερμηνεία απ’ όλους τους, όσο τουλάχιστον ήταν δυνατόν με αυτό το σενάριο.

Triple 9 3

Το Triple 9 προσπάθησε να γίνει κάτι που δεν είναι. Ο σκηνοθέτης υπερεκτίμησε το σενάριο και θέλοντας να μας το παρουσιάσει ως κάτι ανώτερο απ’ αυτό που πραγματικά είναι, απέτυχε στο ουσιώδη στόχο να μας δώσει μια ταινία, διασκεδαστική, έξυπνη και συναρπαστική.

5/10

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails